Prosečna neto zarada u Srbiji 41.508 dinara, u Sjenici prosek 78.467 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji 41.508 dinara, u Sjenici prosek 78.467 dinara

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) isplaćena u januaru 2017. godine iznosila je 41.508 dinara, što je nominalno manje za 22,4% i realno manje za 23,5% nego u decembru 2016, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa januarom 2016. godine prosečna neto zarada je nominalno veća za 2,6% i realno za 0,2%.

Prosečna bruto zarada isplaćena u januaru iznosila je 57.231 dinar i nominalno je bila manja za 22,3%, a realno za 23,4% nego u decembru, dok je u odnosu na januar 2016. godine nominalno bila veća za 2,6% i realno za 0,2%.

Prema tumačenju Zavoda za statistiku, prosečne zarade u januaru su manje nego u decembru zbog toga što se uobičajeno krajem godine zbog novogodišnjih i božićnih praznika isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom godine.

Sa prosekom od 78.467 dinara žitelji Sjenice primili su najveće neto plate prošlog meseca u Srbiji, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima zavoda, januarske plate u toj opštini bile su skoro dva puta veće nego ranijih meseci, jer se prosečne zarade u Sjenici godinama unazad kreću oko 35.000 dinara.

Sličan skok zarada ranije se dešavao i u Priboju, a statističari su ga objašnjavali time da su najverovatnije u nekoj od kompanija ili javnih ustanova tokom prošlog meseca isplaćene i zaostale zarade.

Izvor:Beta
Previous Egipat povećava cenu viza za više nego dvostruko
Next Promet nekretnina u Srbiji na nivou pre finansijske krize 2008.

You might also like

Makroekonomija

Island: Od bankrota do rasta preko 4 odsto za osam godina

Island, koji je pre osam godina bio najteže pogođen globalnom finansijskom krizom, ostvario je neverovatan zaokret, uz neočekivani rast bruto domaćeg proizvoda od 4,2 odsto u prva tri meseca ove

Najvažnije vesti

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu, ali ocenjuje da u srpskoj privredi postoje osnove za

Najvažnije vesti

Povećanje minimalca najmanje 4 posto

Odluka za povećanje minimalne cene rada biće doneta do polovine septembra, što je i zakonski rok za određivanje minimalca.