Bela kuća zabranila pristup konferencijama za nekoliko svetskih medija

Bela kuća zabranila pristup konferencijama za nekoliko svetskih medija

Novinarima CNN-a, BBC-a, New York Timesa, LA Timesa, New York Daily Newsa i Daily Maila u petak je zabranjen pristup konferencijama za medije u Beloj kući.

Zabrana se uglavnom odnosi na medije koji su se isticali po kritikama usmerenim prema Trampu i njegovim odlukama koje je doneo nakon stupanja na dužnost.

Ipak, dozvolili su dolazak medijima koji, uglavnom, zastupaju desničarske stavove, kao što su Breitbart News, One America News Network i The Washington Times.

Konferenciji za medije su prisustvovali i ABC, CBS, NBC, Fox News, Reuters i Bloomberg.

Pojedini mediji, uključujući Associated Press i Time Magazine, odbili su da prisustvuju konferenciji u znak bojkota protiv odluke Trampove administracije.

Odluka je izazvala žustru raspravu u medijskim udruženjima i medijskim kućama u SAD.

Glavni urednik New York Timesa Dean Baquet rekao je da se takvo nešto nikad nije dogodilo u Beloj kući.

“Transparentna vlada i sloboda medija ključni su za nacionalni interes”, rekao je.

Udruženje dopisnika iz Bele kuće (WHCA) kritikovalo je ovakvu odluku. “Odbor WHCA-a oštro protestuje protiv današnje odluke Bele kuće”, izjavio je predsednik udruženja Jeff Mason.

Donald Trump (Foto:www.businessinsider.com)

Donald Trump (Foto:www.businessinsider.com)

Prethodno je Donald Tramp na Konferenciji za Konzervativnu političku akciju kritikovao medije koji koriste anonimne izvore. Tom prilikom je Tramp ponovio svoje napade na medije, tvrdeći da novinarima ne može da bude dozvoljeno da koriste anonimne izvore.

Novinari rutinski navode anonimne izvore, kada je predmet izveštaja poverljive ili tajne prirode da bi se izvori zaštitili od loših posledica.

Američki predsednik je rekao da niko ne voli ustavni amandman o slobodi govora više od njega, ali da se neki novinari kriju iza njega kako bi ga lažno optuživali.

Pojedini američki mediji deo su džinovskih korporacija koje imaju sopstvene agende, zaključio je Tramp.

Tramp je specifično pomenuo priču objavljenu u Washington Postu, u kojem je devet aktuelnih ili bivših pripadnika obaveštajne zajednice izjavilo da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin pogrešno predstavio sadržaj svojih razgovora sa ruskim ambasadorom o američkim sankcijama protiv Rusije. Tramp je rekao da je reporter koji je napisao priču izmislio devet izvora. “Oni izmišljaju izvore. To su vrlo nepošteni ljudi”, kazao je Tramp.

Urednik Washington Posta, Martin Baron, odgovorio je na Trampove komentare o medijima gotovo odmah, u saopštenju u kojem je stao iza izveštaja tog lista, navodeći da je on kasnije potvrđen drugim izveštajima. “Ta priča je direktno dovela do smene savetnika za nacionalnu bezbednost. To što nazivate novinske izveštaje lažnim ih ne čini lažnim”, napisao je Baron.

Nekoliko Trampovih pristalica koji su razgovarali sa novinarima Glasa Amerike posle govora rekli su da se slažu sa predsednikom i njegovim uverenjem da novinari izmišljaju lažne izvore da bi mu naudili.

Hanter Dvorski, bivši državni direktor Trampove kampanje u Delaveru rekao je da medijske korporacije kao što su CNN i NBC rutinski pogrešno predstavljaju Trampove reči i dela, a Tramp “proziva” te medije zato što podrivaju njegov glavni adut a to je sposobnost da se obrati običnim građanima.

“Tramp je čovek koji vam se direktno obraća, pogađa vas pravo u srce i tako prenosi svoju poruku”, izjavio je Dvorski. Arijel Kohejn, republikanski zvaničnik iz Njujorka i član grupe “Jevreji za Trampa” izjavio je da mu je drago što Amerika ima lidera koji je spreman da kritikuje novinare kada smatra da su iskrivili istinu.

“Moramo da dođemo do činjenica i da pozovemo medije na odgovornost”, izjavio je Kohejn.

Tramp nije konkretno rekao da misli da su svi mediji “neprijatelj naroda” već samo “mediji sa lažnim vestima”, za koje je rekao da predstavljaju manju grupu reportera koji aktivno iskrivljuju njegove reči.

“Pokrivajući moje komentare, nepošteni mediji nisu objasnili da sam nazvao lažne medije neprijateljem građana – lažne vesti. Izostavili su reč “lažni” i odjednom je priča postala da su mediji neprijatelj”, rekao je Tramp.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Promet više nego udvostručen, porasla cena kukuruza i soje
Next Saudijska Arabija izabrala berzu za istorijsko listiranje državne naftne kompanije?

You might also like

Tema dana

Tržišta nafte: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Barelom “brent” nafte jutros se na međunarodnim tržištima trguje po ceni 52,53 dolara, što je 34 US centa više nego prethodnog dana.

Najvažnije vesti

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

Makroekonomija

Američki milioner kupio ruske hartije od vrednosti u rubljama

Jim Rogers, kojeg mnogi smatraju ekspertom za ekonomska pitanja, investirao je u ruske državne obveznice izražene u rubljama, radije nego u ruske evroobveznice koje su nominovane u dolarima ili evrima,