Analiza: Evro se muči zbog političke neizvesnosti, australijski dolar i dalje jedna od najjačih valuta

Analiza: Evro se muči zbog političke neizvesnosti, australijski dolar i dalje jedna od najjačih valuta

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje na tom nivou, kod 10-godišnjih obveznica je oko 80 baznih poena.

Ovo nastavlja da pritiska evro u svim segmentima i taj pritisak se može nastaviti barem dok ne dobijemo rezultate glasanja u aprilu – za poslednjih godinu dana svi smo dobro naučili da ne verujemo u ankete pogotovo kada je bilo reči o Bregzitu ili pobedi Trumpa.

Tehnički najznačajnija dešavanja među glavnim evropskim valutnim parovima je prekid podrške za EURGBP. Valutni par EURJPY je takođe u defanzivi, EURAUD je u blizini najnižeg nivoa za poslednjih nekoliko godina, a EURUSD se probio ka zoni od 1,0500-25 koja predstavlja poslednji pravi bastion podrške pre dostizanja najnižeg nivoa u ciklusu od 1,0350.

Izostanak osude USD osim u EURUSD verovatno potiče iz želje da sačekamo i vidimo šta će predsednik Tramp reći u svom govoru na zajedničkoj sednici Kongresa sledećeg utorka. Takođe su jučerašnje kratke vesti o ekonomskim pokazateljima iz Markit istraživanja bile nenadahnjujuće i slabe u odnosu na januar.

Večeras, ćemo imati zapisnik sa sastanka Saveznog komiteta za otvoreno tržište, mada je teško poverovati u potencijal bilo kakve lekcije iz svega ovoga jer je svedočenje predsednice Fed-a Dženet Jelen (Janet Yellen) pred Kongresom bilo novijeg datuma a svedoci smo da Fed reagujući na podatke i Trampovu politiku obično nije u stanju da daje smernice osim da dalje prebacuje izgleda za sastanak.

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Australijski dolar je i dalje jedna od najjačih valuta, a guverner Nacionalne banke Australije (Reserve Bank of Australia) Filip Lou (Philip Lowe) i dalje zvuči vrlo optimistično u najnovijim govorima, sa poslednjim komentarima koji preko noći pokušavaju da dodaju pozitivne spinove oko situacije sa zapošljavanjem. Ali nama pozadina ovoga izgleda kao kreditna katastrofa u nastajanju na duži rok. Iako valuta čini sve kako bi izgledala neranjivo na globalna očekivanja reflacije u ovom trenutku.

Kurs EURGBP je pao posle lažnog utiska o njegovom prekidu ranije u istoj oblasti ispod 0,8470. Ovog puta, pauza traži viši kvalitet uz vrlo slabiji evro i uz podršku sterlingu od manje pomirljivog guvernera Banke Engleske Marka Karnija (Mark Carney) juče, kada su kamatne stope u Velikoj Britaniji dobile manji podsticaj. Sledeći veliki nivo je u zoni oko 0,8350-00, koja bi mogla da se otvori za proboj ka znatno nižim nivoima.

Autor: Džon Hardi, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank
John Hardy (Foto:www.kobi-efor.com.tr)

John Hardy (Foto:www.kobi-efor.com.tr)

Grupacija Saxo Bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Saxo bank je osnovana 1992., a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio.

Previous Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar stabilan
Next Evropske berze: Stabilan rast akcija

You might also like

Berza

Beogradska berza: Dobar promet na Belexu, NIS dobitnik dana

Početak sedmice doneo je solidnu investicionu aktivnost, uz neznatan pad tržišta akcija.

Berza

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu

Na Wall Streetu su u ponedeljak S&P 500 i Dow Jones indeks blago ojačali, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, dok su u tehnološkom pale.

Kompanije

OMV kupio udeo u Yuzhno Russkoye

Austrijski OMV kupuje četvrtinu udela u Yuzhno Russkoye, jednom od najvećih ruskih gasnih polja za 1,75 milijardi evra.