EU i Srbija: Isti proizvodi, drugačiji kvalitet

EU i Srbija: Isti proizvodi, drugačiji kvalitet

Odavno je poznato da isti proizvodi koji se prodaju u EU i Srbiji, nisu i istog kvaliteta, ali kako stvari stoje, to se i pored sumnje, ne može potvrditi.

Takođe, dobro je poznato i da poznati evropski proizvođači svoju robu plasiraju i na tržište EU i u zemlje koje nisu članice i da ih proizvode na dve linije – za tržište EU i sva druga.

Uz to, u mnogim zemljama koje nisu članice EU, ili su to odnedavno, proizvodi se roba s istom robnom markom kao i u zemljama EU, ista je i ambalaža i deklarcija, ali, po svemu sudeći, nije i kvalitet. Treba reći da su ti proizvodi, čak i ako se potvrdi opravdanost sumnje da nisu istog kvaliteta u zemljama EU i na drugim tržištima – bezbedni za upotrebu.

To bi moglo značiti da će potrošač u Srbiji, recimo, utrošiti više praška za suđe ili veš nego onaj u nekoj od zemalja EU, ili će pojesti čokoladu s manje kakaa, a više šećera, zaslađivača…

Po rečima pravnog savetnika Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Mladena Alfirovića, kad je u pitanju roba iz EU, već duži niz godina postoji sumnja da se na naše tržište plasiraju proizvodi nižeg kvaliteta, ali to nikada nije dokazano u praksi.

“Problem je u tome što do sada nisu urađene uporedne analize kvaliteta proizvoda, a razlog je nedostatak novca pošto su te analize veoma skupe. Taj posao se obavlja u akreditovanim laboratorijama i analiziraju su dva uzorka istog proizvoda tako da se odmah može uporediti i njihov kvalitet”, kaže Alfirović.

On dodaje da su takvu analizu inicirala slovačka udruženja potrošača i, zahvaljujući tome, dokazano je da se kvalitet nekih proizvoda na tržištu Slovačke razlikuje od onog u bogatijim zemljama EU. Naime, utvrđene su razlike i ukusu, izgledu i sastavu nekoliko proizvoda koji se pod istom robnom markom prodaju u Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji.

“Budući da je razlika u kvalitetu robe dokazana, pred Evropskim parlamentom pokrenut je postupak za donošenje obavezujuće direktive kojom bi bilo propisano da proizvodi moraju biti ujednačenog kvaliteta u zemljama EU, i da se to odnosi i na stare članice, ali i na nove. Nažalost, čak i ako bude usvojena i implementirana, ta direktiva neće uticati na to da prozvodi koji se plasiraju u Srbiji budu istog kvaliteta kao i u EU jer naša zemlja nije članica EU”, kaže Alfirović.

On napominje da se sa sličnim problemima susreću i potrošači u susednim državama, pa je tako u Hrvatskoj, nakon iskazanih sumnji potrošača u kvalitet deterdženta za pranje veša renomiranog evropskog proizvođača, potvrđeno da su bili u pravu i da je proizvod na rafovima prodavnica u Hrvatskoj goreg kvaliteta nego u nekoj drugoj zemlji EU. Od tada se, ukazuje Alfirović, na tržište te zemlje isporučuje deterdžent koji se proizvodi u fabrici u Francuskoj, iz koje se plasira i izvozi na tržišta EU.

“Da bismo mogli potvrditi sumnje potrošača da je kvalitet istog proizvoda u našoj zemlji i na tržištu zemalja EU drugačji, potrebno je da se urade uporedne analize i naše udruženje će konkurisati za novac koja bi nam omogućio da se pozabavimo tim problemom”, kaže Alfirović.

Izvor: Dnevnik
Previous NSZ: Danas isplata redovne i privremene novčane nadoknade
Next Rekordna dobit kompanije Bayer u 2016. godini

You might also like

Makroekonomija

John Hardy: Da li će Yellen staviti Fed u nezavidan položaj?

Šta će Yellen pružiti na sastanku u Džekson Holu u petak i da li Fed menja dugoročnu monetarnu politiku piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu

Društvo

Pada cena polovnih vozila, stiže oko 100.000 nemačkih benzinaca i dizelaša?

Kupci u Srbiji mogli bi da računaju na do 20 odsto niže cene polovnih automobila, ocenjuju poznavaoci prodaje, vođeni logikom da će iz Nemačke na tržište Srbije dospeti oko 100.000

Društvo

Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju

Haški tribunal danas će četiri godine od završetka suđenja izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u