Cena nafte iznad 56 dolara, najveći izvoznici poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje

Cena nafte iznad 56 dolara, najveći izvoznici poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje

Napori globalnih proizvođača nafte da smanje proizvodnju drže cenu ovog energenta na međunarodnim tržištima oko najvišeg nivoa u 19 meseci.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 56,32 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,60% u odnosu na prethodno trgovanje, dok je američka WTI nafta jeftinija 0,61 odsto i košta 54,00 dolara po barelu (159 l).

Cena “brent” nafte u utorak je porasla iznad 57 dolara, nakon što je generalni sekretar OPEC-a, Mohamad Barkindo, izjavio na energetskoj konferenciji u Londonu da je u januaru realizovano 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje a očekuje se da procenat bude i veći.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Ukoliko dogovor bude implementiran u celini, globalna dnevna ponuda bi bila manja 2 odsto, što bi izbalansiralo ponudu i tražnju na tržištima, i eventualno uslovilo deficit do kraja godine.

Sporazum o smanjenju proizvodnje, postignut krajem prošle godine, ima za cilj da ojača cene nafte koje su dve godine bile u padu zbog prekomerne ponude. Mnoge zemlje, kojih ekonomija zavisi od “crnog zlata”, još uvek se bore sa posledicama kolapsa cena, poput Venecuele.

Čak i dolarima bogata Saudijske Arabija želi veće cene nafte, jer planira privatizaciju svoje kompanije Saudi Aramco, koja je u vlasništvu države.

Ali globalni dogovor o smanjenju proizvodnje ugrožen je sa više strana. Libija i Nigerija, koje su izuzete iz sporazuma, povećali su svoju proizvodnju sa 65.000 barela, na 101.800 barela dnevno. Istovremeno i Iran je povećao svoj izlaz nafte za 50.200 barela.

Sporazumu preti i povećana proizvodnja nafte u SAD, koja je od polovine novembra porasla 3,4 odsto. “Rast proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama mogao bi nadomestiti manjak OPEC-ovih barela. I američki proizvođači su zaprepašteni brzinom otvaranja novih bušotina”, kažu analitičari Global Platts.

Broj bušotina u SAD je u nedelje koja je završila 10. februara povećan na 591, što je najviše od septembra 2015. godine, podaci su “Baker Hughes”, kompanije za usluge u naftnoj industriji.

“Više dokaza o stanju na američkom tržištu nafte objavit će u četvrtak američka vlada u novom nedeljnom izveštaju o zalihama. Ti su podaci katalizator za poteze na tržištu, rekao je Carsten Fritsch iz “Commerzbank”. “Čini se da će do tada biti dovoljno da nema loših vesti pa da cene rastu”, primećuje Fritsch.

Izvor:Agencije
Previous Srbija: Najskuplji kvadrat košta 5.290 evra u opštini Stari grad
Next Obustavljeni razgovori o budućnosti Kipra

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, rast dolara zaustavljen

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, nastavljajući višednevni rast, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je uspon dolara zaustavljen.

Berza

Beogradska berza: Najtrgovanija akcija NIS-a

Malaksala aktivnost investitora obeležila je jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu akcija, uz različito kretanje indeksa Beogradske berze.

Berza

Beogradska berza: Skok Komercijalne banke, pad Philip Morris-a

Jedan od najslabijih trgovačkih dana je za nama, sa izuzetno niskom ukupnom realizacijom u trgovanju u visini od 3,7 miliona RSD (29,9 hiljada EUR).