Velike kazne za kupovinu nafte na crno

Velike kazne za kupovinu nafte na crno

Uskoro se očekuje rigorozna kontrola preduzeća koja uvoze naftu, gde čak i poljoprivrednici mogu da ostanu bez subvencija.

Autobuski prevoznici kod kojih se utvrdi da su kupovali nelegalno gorivo od švercera, mogu da ostanu bez licence za rad, prema novoj uredbi o markiranju goriva. Slično bi mogli da prođu i poljoprivrednici koji umesto dizela na crno kupe i bazno ulje za svoje mašine.

Podaci govore da je prošle godine uvezeno gotovo 70.000 tona baznog ulja, što je tri puta više od prozvodnje. Kako bi ovo mazivo trebalo da se koristi isključivo za industriju, postavlja se pitanje gde ovako velike količine idu.

– Početkom 2016. smo pojačano pratili šverc goriva iz Bosne i Hercegovine, gde su osetno niže cene nego kod nas – objašnjava Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije. – Policija je u više navrata nalazila namešavanje baznog ulja, koje su šverceri prodavali kao dizel. Radi se o proizvodu koji je u najvećem broju slučajeva 99,9 odsto bazno ulje, ali ima neke karakteristike dizela. Ipak, najveća razlika je što nema dovoljnu snagu za motor koji se pokreće na dizel i zato može da ga ošteti. Takođe, dolazi do isparavanja teških metala, poput olova i žive, koji su toksični.

Prema Petkovićevim rečima, ovo gorivo je ekonomski izuzetno isplativo jer se na njega ne plaća akciza, a kako se radi o crnom tržištu, nema ni PDV.

– Ilegalno bazno ulje koje se prodaje kao dizel je od 50 do 70 dinara jeftinije od dizela na pumpama – dodaje Petković. – Zato su se brojni privredici koji se bave transportom, ili poljoprivrednici kojima je gorivo neophodno za rad, odlučivali za nelegalnu kupovinu. Novom uredbom o markiranju goriva, koja je stupila na snagu 7. februara, sada je nelegalno ne samo prodavati ovakvo gorivo na pumpama, već ga imati i u rezervoaru. Proveravaćemo rezervoare samo pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika, ne i građana. Ako zateknemo ovakvo gorivo, firme gube dozvolu za rad, kao i brojne subvencije od države. Odgovaraće za prekršaj.

Inače, bazno ulje samo je novi način koji šverceri koriste da bi trgovali na crno. Pre toga, uvozilo je lož ulje i biodizel, koji su se umesto u industriji koristili u regularnom saobraćaju.

– Nova uredba propisije da inspektori mogu da kontrolišu rezervoar na bilo kom mestu – objašnjava Ljubinko Savić, iz Udruženja za energetiku. Kontrola može da se vrši i u skladištu, na parkingu, autobuskoj stanici ili njivi, ne samo kada je vozilo na drumu.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Kako trgovanjem Opcijama upravljati izloženošću riziku na deviznom tržištu
Next Izdaje se poslovni prostor na Mostarskoj petlji

You might also like

Saobraćaj

Aerodrom Nikola Tesla: Produžen rok za dostavljanje nacrta ugovora o koncesiji

Rok za dostavljanje konačne verzije nacrta ugovora o koncesiji za beogradski Aerodrom Nikola Tesla ponuđačima kvalifikovanim za drugu fazu postupka produžen je do 1. novembra.

Kompanije

BMW iz Kine povlači 200.000 vozila

Zbog neispravnih vazdušnih jastuka, proizvođač luksuznih automobila BMW povući će gotovo 200.000 vozila iz Kine, saopštili su kineske vlasti za kvalitet i nemačke kompanije.

Najvažnije vesti

Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Dividende za besplante akcije koje niste podizanli šest godina, sada vrede nešto malo više od 2 .100 dinara, koji vas čekaju na računu u Pošti.