Kompanija Kraft Heinz odustala od Unilevera

Kompanija Kraft Heinz odustala od Unilevera

Američka prehrambena kompanija Kraft Heinz objavila je da odustaje od plana preuzimanja britansko-holandskog diva Unilevera.

Unilever je u petak odbio Kraftovu ponudu vrednu 143 milijarde dolara, odnosno 50 dolara po akciji rekavši da ne vide razlog za njeno razmatranje jer im ne donosi nikakvu finansijsku niti stratešku vrednost.

Iako se očekivalo da će iz američke kompanije Unileveru ponuditi veći iznos, večeras su objavili iznenađujuće zajedničko saopštenje da neće biti nastavka pregovora.
Rekavši kako je dogovor postignut sporazumno dodali su kako gaje visoko poštovanje jedni prema drugima, te da Kraft Heinz poštuje kulturu, strategiju i rukovodstvo Unilevera.

Povezivanje ove dve multinacionalne kompanije predstavljalo bi jedno od najvećih po vrednosti transakcije u istoriji.

Kraft Heinz peti je po veličini proizvođač hrane i napitaka u svetu i treći u Severnoj Americi. Sredinom nedelje izvestili su da su na 12-mesečnom nivou, zaključno s krajem decembra ostvarili neto prihode od 26,49 milijardi dolara. Tržišna vrednost im je u četvrtak iznosila 106 milijardi dolara.

U vlasništvu je Unilevera više od 400 brendova, uključujući Lipton, Knorr, Dove i Omo. Grupa je prisutnija na tržištima u nastajanju od ostalih kompanija slične veličine a svojevremeno su upravo te zemlje bile veliki pokretač rasta u industriji robe široke potrošnje. Taj je trend proteklih godina usporio a u Unileveru osećaju i posledice britanske odluke o izlasku iz Evropske unije.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Dobra zarad Warren Buffeta na akcijama Applea
Next Ova azijska valuta privlači pažnju investitora

You might also like

Industrija

Skupština Goše odobrila dividendu od 205 dinara po akciji

Skupština akcionara Goše Montaže, održana 11. juna, usvojila je finansijske izveštaje za prošlu godinu i donela odluku o raspodeli dobiti.

Kompanije

Carrefour srezao prognozu profita, akcije pale 13 odsto

Drugi po veličini maloprodajni lanac na svetu posle američkog Wal-Mart-a, francuski Carrefour, snizio je prognoze poslovanja za 2017. godinu, naglasivši povećane izazove u poslovanju na francuskom tržištu.

Kompanije

Beogradsku industriji piva zakupio makedonski biznismen

Odbor poverilaca Beogradske industrije piva prihvatio je ponudu koju je dalo srpsko preduzeće “M-6 Eden” makedonskog biznismena Svetozara Janevskog za zakup BIP-a. Novi zakupac planira da zaposli 300 radnika.