Energoprojekt bio ubedljivo najprometniji na Beogradskoj berzi prošle nedelje

Energoprojekt bio ubedljivo najprometniji na Beogradskoj berzi prošle nedelje

Prošla, praznična, trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi je protekla u znaku trgovanja akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok se tržište akcija oporavilo neznatno preko 1%, mereno indeksom Belex15.

Belex

Belex

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu se ponovo našla iznad granice od 700 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 789,3 miliona RSD (6,4 miliona EUR).

Najveći domaći građevinar bio je ubedljivo najprometnija akcija protekle sedmice sa realizacijom od 143,5 miliona RSD, uz rast cene od 3,9% na 1.261 RSD. Veliki promet direktna je posledica odluke same kompanije da stiče sopstvene akcije, nakon što je od početka godine intezivirano trgovanje ovim hartijama. Energoprojekt je izvestio da namerava da stekne do 2% sopstvenih akcija, u „roku ne dužem od sedam dana od donošenja odluke“. U obrazloženju, uprava se pozvala na velike promete akcija ove kompanije kada je u proteklih nekoliko sedmica istrgovano 5,8% akcija koje su stekli kupci skriveni iza zbirnih računa. Ove transakcije uprava je okarakterisala “manipulacijama velikih razmera” koje su uticale na pad cene akcija, pa je stoga donela odluku o intervenciji na tržištu.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je skok protekle sedmice od 2,8% na 1.162 RSD uz promet od 13,3 miliona RSD. Početkom nedelje je i zvanično objavljen poziv za izbor koncesionara za ovu kompaniju, a predstavnici države su listom izneli velika očekivanja od ovog posla. Za sada još uvek nema više detalja kada je u pitanju položaj manjinskih akcionara, niti je izvesno da li će budućim koncesionim ugovorom biti ograničena njihova prava koja bi vodila mogućoj nesaglasnosti odnosno pravu na otkup akcija.

Među prometnijim papirima protekle sedmice bila je i Komercijalna banka (KMBN), koja se spustila 1% na 1.772 RSD uz realizaciju od 5,9 miliona RSD, dok je Naftna industija Srbije (NIIS) registrovala skroman promet od 5,5 miliona RSD uz lagani rast cene do nivoa od 749 RSD.

Akcije zemunskog proizvođača pesticida, Galenike Fitofarmacije (FITO), pale su 1,3% na 2.676 RSD uz trgovanje vredno 1,9 miliona RSD.

Vranjski proizvođač štednjaka i peći, Alfa plam (ALFA), ponovo se domogao nivoa od 35.000 RSD uz realizaciju na sedmičnom nivou od 1,2 miliona RSD, dok se Impol Sevalom (IMPL), nakon prošlonedeljnog probijanja barijere od 3.000 RSD, uglavnom trgovalo na tom nivou uz neveliki promet.

Izvor: Wisebroker
Previous Ova azijska valuta privlači pažnju investitora
Next Cristiano Ronaldo doneo kompaniji Nike ogromnu zaradu

You might also like

Svetske berze

Google zabranio aplikacije za rudarenje kriptovaluta

Prošlog meseca došlo je do promena pravila na Appleovim trgovinama aplikacija za iOS i Mac uređaje, prema kojima se na ovim službenim trgovinama više neće smjeti nalaziti aplikacije koje za

Berza

Dinar stabilan, NBS intervenisala prodajom evra na međubankarskom deviznom tržištu

Vrednost dinara prema evru u utorak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,6418 dinara za evro.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi oslabili, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago pale jer je na tržištu zavladao oprez nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump otkazao summit sa Severnom Korejom i zapretio uvođenjem carina na