Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi značajnije uticale na tržišta, dok je promet mršav jer se u SAD-u zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,1 dosto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,9 odsto.

U Singapuru i Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dosegnuvši novi najviši nivo u 19 meseci.

Pozitivno na azijske berze utiču novi rekordni nivoi na Wall Streetu u petak, no nema nekih značajnijih vesti koje bi mogle znatnije pokrenuti ulagače.

Uz to, u ponedeljak se na najvećoj svetskoj berzi ne radi zbog praznika, pa se očekuje mršav obim trgovanja na svim važnijim berzama.

Na Tokijskoj je berzi ulagače jutros malo obeshabrio slabiji nego što se očekivalo podatak o izvozu, dok je uvoz u januaru bio bolji od očekivanja.

Prati se i kretanje cena nafte koje ne mogu osetnije da porastu jer OPEC i neke nečlanice tog kartela smanjuju proizvodnju, dok u SAD-u proizvodnja raste. Zbog toga se zalihe u SAD-u kreću na rekordnim nivoma, što loše utiče na tržišta ′crnog zlata′.

Nakon što je prošle nedelje pala oko 1 odsto, jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula još dva centa, na 53,75 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio osam centi, na 55,75 dolara.

A kako bi američki Fed već na sednici u martu mogao povećati kamate, na valutnim je tržištima dolar malo ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 100,94 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 100,89 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 113,10 jena, dok je u petak iznosio 112,85 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cena evra kreće oko 1,0610 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Izvor: Gdeinvestirati/Hina
Previous Cristiano Ronaldo doneo kompaniji Nike ogromnu zaradu
Next Nemci „rezervišu“ srednjoškolce iz Srbije za rad u staračkim domovima

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Pad Dow Jonesa s rekordnog nivoa

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago pale, pri čemu je Dow Jones indeks pao s rekordnog nivoa, jer su ulagači bili oprezni uoči govora predsednika SAD-a Donalda

Berza

Wall Street: Pad zbog sektora sirovina i zdravstva

Cene akcija na američkim berzama su pale u sredu zbog sektora sirovina i zdravstva. Investitori su oprezni kako se približava samit centralnih bankara u Džekson Holu.

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama su u četvrtak cene akcija porasle, uprkos padu indeksa na Wall Streetu dan pre, dok je dolar ojačao jer bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata.