VMA dobiva savremeni centar hitne pomoći

VMA dobiva savremeni centar hitne pomoći

Vojnomedicinska akademija će dobiti svojevrstan savremeni centar hitne pomoći gde će pacijenti moći na jednom mestu da budu kompletno pregledani, dobiju dijagnozu i budu zadržani na lečenju, najavio je zastupnik načelnika VMA, Miroslav Vukosavljević.

Vukosavljević je naveo da će centar hitne pomoći imati kompletan dijagnostički centar, sa skenerom, rendgen-dijagnostikom, ultrazvukom…

“Za adaptaciju ovog dela VMA već je odvojeno 100 miliona dinara. Već imamo idejni projekat, čekamo odobrenje Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane. Očekujemo da će radovi uskoro moći da počnu”, rekao je Vukosavljević za “Politiku” u izdanju od nedelje.

Prema njegovim rečima, za nekoliko meseci će biti otvorena i očna banka, koja je važna za transplantaciju rožnjače.

“U njoj će se tkiva (oko) preminulih davalaca čuvati na adekvatan način i u roku od 60 dana transplantirati. Ako ne budu iskorišćena, razmenićemo ih s očnim bankama u Evropi”, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da je prošle godine urađeno nekoliko transplantacija rožnjače, kao i da na tu intervenciju čeka još oko 2.000 ljudi.

Izvor:Tanjug
Previous Policija zaplenila 30 tona venecuelanskog papirnog novca u Paragvaju
Next Tržišta nafte između globalnog smanjenja proizvodnje i rasta zaliha u SAD

You might also like

Najvažnije vesti

Zahtev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice i u poštama

Zahtev za izdavanje elektronske zdravstvene knjižice, može se do 31. decembra podneti i na šalterima “Pošta Srbije”, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouoprave.

Tema dana

Velika Britanija dogovorila slobodnu trgovinu sa 48 zemalja nakon Brexita

Velika Britanija će održati slobodan pristup svojim tržištima nakon što izađe iz Evropske unije za desetine zemalja u razvoju.

Društvo

Jonathan Francis: Srbija je u digitalnom razvoju stigla do 2008. godine

Srbija je u digitalnom razvoju “stigla” do 2008  godine, dok se Velika Britanija nalazi u 2022. godini, ocenio je Jonathan Francis, stručnjak iz kompanije Google na današnjoj konferenciji “Digital day”.