Policija zaplenila 30 tona venecuelanskog papirnog novca u Paragvaju

Policija zaplenila 30 tona venecuelanskog papirnog novca u Paragvaju

Zaposleni u Centralnoj baci će brojati 30 tona novca Venecuele zaplenjenih u privatnoj kući u Paragvaju, dok se policija trudi da shvati zašto je enormna količina novčanica od 50 i 100 bolivara prebačena u njihovu zemlju, prenose svetske agencije.

Zvaničnici Paragvaja kažu da pokušavaju da utvrde da li je novac ušao legalno u zemlju, a jedina osoba koja je trenutno u zatvoru je vlasnik kuće u kojoj je novac otkriven.

Tužilac Julio Yegros je rekao da je količina novca previše velika da bi se ručno brojao, pa su zatražili pomoć Centralne banke, koja ima “odgovarajuće mašine”.

Policijski izvori kažu da novčanice datiraju od pre četiri godine i da su najverovatnije u Paragvaj prokrijumčarene iz Brazila. Po njihovim procenama, vrednost zaplenjenih triliona bolivara bi na tržištu iznosila oko “tri miliona američkih dolara”.

Vlasnik kuće u kojoj je novac otkriven rekao je policiji “da ga je kupio od sinovog prijatelja”.

Svašta se priča po gradu”, kaže tužilac Julio Yegros. Neki kažu da novac nema nikakvu upotrebnu vrednost, jer je Venecuela u januaru povukla iz opticaja ove banknote, a priča se i da su ” papirne novčanice tako visokog kvaliteta, što znači da bi se mogle upotrebiti za neke druge legalne ili nezakonite radnje”, rekao je Yegros.

bolivarIdealan za štampanje lažnih dolara

Zbog visoke inflacije u zemlji Venecuela je u decembru prošle godine odlučila da iz opticaja povuče svoju najveću banknotu, 100 bolivara.

Mera je odlagana nekoliko puta jer nove denominirane novčanice nisu bile na vreme pripremljene. Odluka bi trebala stupiti na snagu sutra, 20.februara, a u opticaju će se naći tri nove, u rasponu od 500 do 20.000 bolivara.

Na crnom tržištu vrednost 100 bolivara je manja od 0,03 dolara, pa se pretpostavlja da je zaplenjenih 30 tona visokokvalitetnih venecuelanskih novčanica bilo namenjeno štampanju lažnih američkih dolara.

Izvor:Agencije
Previous Beograd: Sledećeg meseca počinje rušenje nelegalno sazidanih objekata?
Next VMA dobiva savremeni centar hitne pomoći

You might also like

Društvo

Srbija za inovacije izdvaja 0,73 odsto BDP-a, a Švajcarska tri odsto

Predsednik švajcarske Komisije za tehnologiju i inovacije (KTI) Valter Štajnlin rekao je danas da Švajcarska za inovacije i istraživanje izdvaja tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Srbija samo 0,73

Tema dana

Vučić: U naselju Savamala srušeni bespravni objekti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u beogradskom naselju Savamala srušeni bespravni objekti i ocenio da neko pokušava da pravi političke slučajeve “tamo gde ih nema”.

Društvo

Mirović: Počinje otkup zemlje za Fruškogorski koridor

Vlada Srbije će od januara početi otkup zemlje i rešavanje imovinskih problema na trasi Fruškogorskog koridora, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.