Sastanak Trampa i Netanjahua: Izrael da se “na kratko uzdrži od naselja”

Sastanak Trampa i Netanjahua: Izrael da se “na kratko uzdrži od naselja”

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u sredu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izgradnju naselja, ali i izbegao da pruži eksplicitnu podršku rešenju izraelsko-plaestinskog sukoba koje predviđa postojanje dve države, što već dugo vreme predstavlja osnovu američke bliskoistočne politike, prenosi Glas Amerike.

Američki i izraelski lider sastali su se u Vašingtonu prvi put od Trampove pobede na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, koja je održana ubrzo po dolasku Benjamina Netanjahua u Belu kuću, a uoči bilateralnog sastanka u Ovalnoj kancelariji, Tramp je poručio da će raditi na mirovnom dogovoru Izraela i Palestinaca, ali i da će za to biti potrebno da obe strane pristanu na kompromise – Izrael da bude fleksibilniji, a Palestinci, kako je naveo, da prestanu da uče mlade da mrze Izrael.

“Sjedinjene Države će ohrabriti mir i zaista izuzetan mirovni dogovor. Radićemo na tome veoma marljivo. Ali same strane moraju direktno da pregovaraju o takvom sporazumu”, rekao je američki predsednik.

Međutim, Tramp nije ponudio nova rešenja za ponovno pokretanje mirovnog procesa ili postizanje dogovora. Izraelskom premijeru je ipak direktno poručio da ograniči širenje jevrejskih naselja.

“Voleo bih da se na kratko uzdržite od naselja, Pronaći ćemo neko rešenje, ali bih voleo da se postigne sporazum”, rekao je Tramp.

Netanjahu se nije obavezao da će smanjiti izgradnju naselja, ističući da to pitanje ne predstavlja “srž sukoba”.

Razgovori i o ideji o stvaranju države Palestine

Jučerašnjim sastankom dominirala je i budućnost rešenja o dve države – ideja o nezavisnoj Palestini, koja bi mirno koegzistirala uz Izrael, što je dugo bila osnova američke politike na Bliskom istoku.

Visoki zvaničnik Bele kuće juče je nagovestio moguću izmenu tog stava, izjavom da za postizanje mira možda i nije neophodno postojanje palestinske države, te da novi predsednik neće pokušavati da “diktira situaciju”.

Tramp juče nije razjasnio tu poziciju. Na pitanje novinara o tome da li podržava rešenje koje predviđa postojanje dve države, rekao je da bi mogao da poštuje što god dve strane odluče.

“Razmatram rešenje o dve i o jednoj državi i sviđa mi se ono koje se sviđa obema stranama. Mogu da živim sa bilo kojim. Jedno vreme sam mislio da bi rešenje o dve države moglo da bude lakše, ali iskreno, ako su Bibi i Palestinci i Izrael srećni, ja sam srećan sa bilo kojim koje im se najviše sviđa”, istakao je predsednik SAD.

Komentarišući isto pitanje, izraelski premijer je rekao da želi da se usredsredi na “suštinu”, a ne kako će se nešto “nazivati”.

“Dva su preduslova za mir. Prvo, Palestinci moraju da priznaju jevrejsku državu. Drugo, u bilo kojem mirovnom sporazumu, Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad celokupnim područjem zapadno od reke Jordan”, poručio je Netanjahu.

Palestinci su upozorili da bi uskraćivanje američke podrške nezavisnoj palestinskoj državi uništilo šanse za mir i podrilo američke interese, poziciju i kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Netanjahu: Moguće je preokrenuti radikalni islam

Netanjahu je na konferenciji za novinare u Beloj kući takođe pozvao američkog predsednika da “iskoriste ovaj trenutak da pronađu nove puteve za postizanje mira na Bliskom istoku”. Naglasio je i da veruje da je sa Trampom na čelu SAD moguće, kako se izrazio”, preokrenuti “nadolezaću plimu radikalnog islama”.

Za izraelskog premijera, protiv kojeg se vodi istraga u Izraelu zbog navodne zloupotrebe položaja, razgovori sa Trampom bili su prilika da obnovi odnose sa američkom administracijom posle veoma lošeg odnosa sa bivšim predsednikom Barakom Obamom.

Izvor:Glas Amerike
Previous Nikolić odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije
Next Wall Street: Berze na rekordnim nivoima već peti dan

You might also like

Geopolitika

Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Žestoki sukobi vode se u okolini Alepa gde borci nekoliko opozicionih grupa ujedinjenim snagama pokušavaju slomiti opsadu grada.

Geopolitika

Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Evropska unija je spremna da pojača saradnju sa Rusijom oko budućnosti Arktika, uprkos tenzijama između Brisela i Moskve zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu

Geopolitika

EU i Kuba potpisale sporazum o političkom dijalogu i saradnji

Evropska unija danas je sa Kubom potpisala istorijski sporazum o političkom dijalogu i saradnji, saopšteno je iz Saveta EU.