Evropski parlament ratifikovao trgovinski sporazum sa Kanadom

Evropski parlament ratifikovao trgovinski sporazum sa Kanadom

Evropski parlament ratifikovao je trgovinski sporazum EU s Kanadom (CETA), koji treba da spoji dva tržišta i doprinese međunarodnoj saradnji u vreme kada brojne političke snage, poput američkog predsednika Donalda Trampa, nastoje da zaustave globalizaciju.

U blizini parlamenta protivnici sporazuma organizovali su protest.

Posle današnje tročasovne rasprave i godina pregovaranja, za ratifikaciju sporazuma glasalo je 408 poslanika, dok su 254 bila protiv a 33 uzdržana.

Ovim činom završava se proces potvrđivanja sporazuma u evropskim institucijama, a tek treba da se izjasne parlamenti 28 članica EU.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu u utorak su se okupile stotine demonstranata koji smatraju da će takav sporazum, umesto da obezbedi rast i nova radna mesta, doprineti snižavanju ekoloških, radnih i potrošačkih standarda u EU.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da sporazum kojim će se ujediniti tržišta od 500 miliona Evropljana i 35 miliona Kanađana neće smanjiti nezavisnost EU u donošenju odluka. Ona je rekla da sporazum “neće izmeniti standarde za bezbednost hrane ili druga pravila EU, jer to mogu da učine samo evropske institucije”.

Trgovinska razmena između EU i Kanade veća je od 60 milijardi godišnje i EU očekuje da će ratifikovani CETA sporazum povećati razmenu za 20 odsto jer će ukinuti gotovo sve carine.

Posle sedmogodišnjih pregovora lideri Evropske unije i Kanade potpisali su u oktobru sporazum o slobodnoj trgovini koji ukida carine za 98 odsto proizvoda.

Izvor:N1
Previous Ruske banke gomilale zlato u 2016. godini
Next Zalihe sirove nafte u SAD na najvišem nivou od 1982.godine

You might also like

Tema dana

Srbija i Kina potpisale 22 sporazuma o saradnji

Predstavnici Kine i Srbije zaključili su 22 sporazuma o saradnji te dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koju su potpisali predsednici Srbije i Kine

Makroekonomija

Srpski rast treba biti brži tri puta od EU

Direktor Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja Karl Aiginger izjavio je da bi zemlje poput Srbije morale da beleže stopu rasta i do tri puta veću od zemalja EU, a da industrijski razvijene

Najvažnije vesti

Jorgovanka Tabaković: Evro neće preko 122 dinara do kraja godine

Dinar je u odnosu na evro juče bio najjači od početka godine, a glavni uzroci rasta su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, rekla je