Wall Street: Novi rekordi na berzama

Wall Street: Novi rekordi na berzama

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, treći dan zaredom, jer ulagači očekuju da će poreska reforma, koju je najavio američki predsednik Donald Trump, podstaknuti brži rast ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,70 odsto, na 20.412 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na 5.763 boda.

Nove najviše nivoe indeksa u istoriji zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Trump prošle nedelje poručio da uskoro sledi poresko rasterećenje američkih kompanija.

Od 8. snovembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću, S&P 500 indeks porastao je 9 odsto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Neko je vreme tržište izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje namerava voditi, no njegova najava smanjenja poreza ponovno je ohrabrila ulagače.

Osim toga, Trump je održao niz sastanaka s liderima najvažnijih sektora, na primer, tehnološkog i automobilskog.

“Iz dana u dan lideri iz različitih industrija dolaze u Belu kuću na konzultacije s Trumpom. Čini se da biznis nije na zadnjem sedištu vozila i mislim da je to razlog zbog kojeg su ulagači spremni platiti nešto više za akcije”, kaže Jamie Cox, partner u firmi Harris Financial Group.

Pozitivno na tržište utiču i makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje najvećih svetskih ekonomija, od Kine i Japana, do evrozone i SAD-a.

“Ono što podržava celu Trumpovu retoriku je to što fundamenti u svetu, uključujući SAD, postaju bolji”, kaže Brent Schutte, strateg u fondu Northwestern Mutual Wealth Management.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 70 odsto kompanija, čije su akcije uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo finansijske izveštaje, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Najviše su juče, 1,1 odsto, skočile cene akcija u finansijskom sektoru, dok je industrijski sektor ojačao 1 odsto. Ta dva sektora mogla bi imati najviše koristi od Trumpovih najavljenih politika.

Osim što je juče S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji, tržišna vrednost svih akcija u sastavu tog indeksa premašila je po prvi put 20.000 milijardi dolara.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 odsto, na 7.278 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 odsto, na 11.774 boda, a pariski CAC 1,24 odsto, na 4.888 bodova.

Izvor: GdeInvstirati/Hina
Previous Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno
Next Država nudi podsticaje za sve koji žele da pokrenu sopstveni biznis

You might also like

Berza

Evro danas 120,12 dinara

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1233 dinara za jedan evro, što je najviša vrednost dinara ove godine, objavila

Berza

Australijska berza: Akcije industrije kanabisa porasle više od 130 odsto u ovoj godini

Akcije kompanija koje se bave uzgojom, proizvodnjom i istraživanjem marihuane u medicinske svrhe porasle su na berzi u Sidneju ove godine 130 odsto, u proseku.

Berza

Produktna berza: Tržište kukuruza stabilno, cena pšenice pala

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 1,200 tone robe, što je oko 8 odsto manji promet u odnosu na prethodnu sedmicu