Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

Rekordan gubitak Rolls-Roycea u 2016. godini

Britanski proizvođač motora za avione Rolls-Royce u 2016. godini je ostvario rekordni gubitak od 4,6 milijardi britanskih funti, što je posledica troškova nagodbe zbog optužbi za podmićivanje kao i pada kursa britanske funte zbog Brexita, izvestila je ta kompanija u utorak.

Rekordni gubitak tog britanskog industrijskog diva najviše je posledica troškova nagodbe s britanskim i američkim vlastima zbog optužbi za podmićivanje u Kini, Indiji i na drugim tržištima kako bi dogovorio poslove.

U nagodbi s vlastima Rolls-Royce je pristao platiti oko 670 miliona funti i otpisati ugovore vredne oko 4,4 milijarde funti. Kada se ti troškovi izuzmu, kompanija je u prošloj godini ostvarila dobit od 813 miliona funti, što je više nego što su analitičari očekivali, ali 49 odsto manje nego godinu dana pre.

Zbog toga je kompanija poručila da su mogući i dodatni troškovi restrukturiranja koje traje već neko vreme.

Izvršni direktor Warren East poručio je da kompanija napreduje u rezanju troškova i povećanju efikasnosti, ali i da će morati učiniti više kako bi se poboljšale marže u poslovanju.

Rolls-Royce je već godinama suočen s izazovima u svim segmentima poslovanja, što je rezultiralo padom prihoda i dobiti. Kompanija je poručila da ove godine očekuje skromna poboljšanja u poslovanju.

East je 2015. preuzeo kormilo kompanije s ciljem njenog restrukturiranja, a kako bi se odgovorilo na promene u sektoru civilnog vazduhoplovstva i ostalim sektorima.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka
Next Poslednji dan za uplatu poreza na imovinu

You might also like

Kompanije

Ford u razvoj tehnologije samovozećih automobila ulaže milijardu dolara

Jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, kompanija Ford iz Sedinjenih Američkih Država (SAD), uložiće milijardu dolara u istraživanje i proizvodnju veštačke inteligencije.

Društvo

Ljajić: Nema posledica po zaposlene u Srbiji zbog krize Agrokora

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će naredne sedmice održati sastanak srpskih državnih zvaničnika sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, ističući da je i za

Kompanije

Colgate ukida više od 3.200 radnih mesta

Vrednost dolara u odnosu na korpu šest najvažnijih svetskih valuta porasla je u proteklih godinu dana oko 9 posto. Colgate-Palmolive ukinuće više radnih mesta nego što je prvotno planirano jer