Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči izveštaja predsednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koji bi mogli objasniti hoće li centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dostigao najviši nivo u 19 meseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu.

No, kasnije su ti dobici na azijskim berzama splasnuli jer su ulagači oprezni dok čekaju izveštaje Janet Yellen o monetarnoj politici i ekonomskoj situaciji.

Ulagači se nadaju da će u dvodnevnom svedočenju u Kongresu predsednica Feda jasnije naznačiti hoće li centralna banka u ovoj godini ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Tom Porcelli, ekonomist u firmi RBC Capital Markets, veruje da će Yellen nagovestiti povećanje kamata u ovoj godini u tri, a ne dva navrata koliko se trenutno očekuje na tržištima.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije, ali i inflacije. Stoga se očekuje da će Fed odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamata.

Ulagače trenutno najviše zanima hoće li čelnici Feda povećati kamate već na sednici u martu, što bi moglo izazvati oprez na svetskim berzama.

“S obzirom na nesigurnost po pitanju vremenskog okvira fiskalnih podsticaja i relativno skromnog rasta inflacije, verujemo da Fed neće povećati kamate već u martu. No, izveštaji Janet Yellen mogli bi promeniti percepciju o tome na tržištima”, kaže Porcelli.

Azijski su ulagači oprezni i zbog znatnih oscilacija cena nafte. Jutros je, doduše, cina barela na američkom tržištu porasla za 12 centa, na 53,05 dolara, a na londonskom za 15 centi, na 55,75 dolara, no juče je pala za 1,7 odsto.

Vesti govore o tome da se članice OPEC-a pridržavaju dogovorenog smanjenja proizvodnje, no u drugim zemljama, najviše u SAD-u, proizvodnja ′crnog zlata′ raste, stoga i dalje postoji neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka izveštaji Janet Yellen.

Dolar je jutros blago ojačao prema evropskoj valuti, pa je cena evra skliznula na 1,0610 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0625 dolara.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je kurs dolara skliznuo na 113,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,20 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous SAD: Savetnik za nacionalnu bezbednost podneo ostavku zbog kontakta sa ruskim zvaničnicima
Next Evropske berze pale posle petodnevnog rasta

You might also like

Berza

Srednji kurs danas 118,1926 dinara za jedan evro

  Dinar će danas biti na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs će iznositi 118,1926 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Berza

Beogradska berza: Sojaprotein u fokusu, obveznice ponovo uvećale promet

Jučerašnji trgovački dan obeležio je veliki promet državnih obveznica.

Najvažnije vesti

Beogradska berza: NIS na najvišem nivou u zadnjih mesec dana

Prvi trgovački dan u ovoj nedelji na Beogradskoj berzi doneo je odličan promet zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.