Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno

Analitičari prognozirali pad akcija zbog Trumpa, desilo se suprotno

Veliki broj analitičara je tokom prošle godine upozoravao da bi pobeda Donalda Trumpa na predsedničkim izborima mogla da prouzrokuje veliki pad vrednosti akcija na američkom i ostalim tržištima, ali se desilo potpuno suprotno.

Posle Trumpove pobede američke akcije su nastavile da rastu, a indeks agencije Standard & Poor’s 500 najvećih američkih kompanija trenutno se nalazi na najvišem nivou u istoriji, navode analitičari Admiral Marketsa, prenosi Indeks.

Od dana izbora vrednost indeksa S&P 500 je porasla 8,2 odsto, a u poslednjih godinu dana čak 24,5 procenata, a Admiral Markets smatra da će se rast nastaviti u toku ove godine.

U poslednjih godinu dana u Americi su najviše porasle akcije kompanije Tesla motors, čak 78 odsto, a slede akcije Alibabe (68), Boeinga (53), Applea (41) i Facebooka 32 odsto.

Od velikih kompanija pad vrednosti akcija zabeležili su Coca Cola od šest odsto i Twitter dva odsto, dok je cena zlata manja za jedan procenat.

Pošto na globalnom nivou raste i stopa inflacije, samo je pitanje vremena kad će se centralne banke najvećih država pridružiti američkoj i početi podizati kamatne stope, što će biti signal da je ekonomska kriza definitivno završena.

Važan pokazatelj optimizma su i cena nafte i zlata. Cena nafte značajno je porasla, što znači da investitori očekuju veću potražnju za energijom, dok je cena zlata blago pala, iz čega se može zaključiti da je sve manje onih koji smatraju da se od neizvesnosti treba štititi ulaganjem u plemenite metale.

Izvor: GdeInvestirati/FoNet
Previous Liste čekanja za vrtić biće kraće za 2.000 mesta
Next Wall Street: Novi rekordi na berzama

You might also like

Najvažnije vesti

Dun & Bradstreet: Stabilan rejting Srbije, poboljšana kreditna klima u zemlji

Rejting agencija Dun & Bradstreet objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je poboljšana kreditna klima u

Kompanije

Beograd ponovo traži partnera za Sava Centar

Najveći kongresni centar u Srbiji, beogradski Sava Centar, ponovo je ponuđen investitorima, kako bi se našao partner za rekonstrukciju i upravljanje.

Svetske berze

Wall Street: Pad indeksa, pritisak na tehnološki i energetski sektor

Na Wall Streetu su u sredu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, indeksi berza pali drugi dan zaredom jer je nastavljen pritisak na akcije u tehnološkom sektoru i jer je oštro pao energetski