Svako ko zarađuje više od 1.000 evra postaje VIP klijent u banci

Svako ko zarađuje više od 1.000 evra postaje VIP klijent u banci

Svaki klijent banaka koji uđe u šalter-salu dobija iste informacije, ali im je tretman prilično različit.

Oni koji zarađuju bar 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti spadaju u VIP klijente, a ta titula donosi im brojne pogodnosti. Ali ulazak u taj klub nije baš jednostavan.

Za pojedine banke je dovoljno da klijent zarađuje bar tu hiljadu evra pa da je VIP. Druge sem plate traže i da ima kod njih položen depozit od 10.000 do 30.000 evra. Ostala imovina, poput kuće ili privatne firme, nije dovoljna da se uđe u pomenuti klub. Osim plate, pojedine finansijske kuće gledaju i gde je klijent zaposlen.

Strane privatne kompanije su poželjne – nekada su to bila i državna nadleštva, ali otkako je najavljena racionalizacija javne uprave, ni državni i opštinski činovnici nisu poželjni vipovci čak i s platom većom od 100.000 dinara.

U bankama nerado govore o povlašćenim klijentima, kao i o beneficijama koje taj status donosi. U jednoj od njih uspeli smo da saznamo šta ta klijentela dobija. Najpre, tu je lični bankar. Istina, svog službenika u pojedinim bankama imaju i obični klijenti, ali druge beneficije baš i ne.

VIP klijneti ne čekaju u redu, osim redovnih platnih kartica dobijaju i ekstrapopuste za lekarske preglede, kupljenu robu, turistička putovanja. Kamate na kredite koji im se odobravaju su bar procenat niže nego za ostale, obične klijente, oslobođeni su troškova obrade kredita.

Banke kod nas uveliko sarađuju s osiguravajućim kompanijama pa vipovci mogu da se nadaju besplatnom osiguranju za putovanja u inostranstvo, a mogu se dobiti i besplatne polise životnog osiguranja.

Pogodnosti VIP klijenata

Ti klijenti zauzvrat mogu očekivati da im se lični bankar javi i obavesti ih da im je odobren preliminarni kredit. Kamate su beneficirane, a na klijentu je da odluči hoće skoro pa odbren kredit uzeti ili neće. Sigurno je da će takvih ponuda biti još.

Banke se na taj način bore za klijente za koje smatraju da kredit mogu otplaćivati bez teškoća. Uzalud popusti i beneficije ako se ne zaradi.

“Kada klijent dobije takvu ponudu, prvo treba da razmotri da li mu kredit uopšte treba pa da donese odluku. Ako se sprema da uđe u aranžman, pre finalizacije treba da proveri i šta druge banke nude za iste i slične sume pozajmice. Tek kada se uveri u to da mu VIP status donosi najpovoljniju varijantu kredita, treba da ga prihvati”, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Izvor: Dnevnik
Previous Huawei: Veća prodaja, a manja dobit u 2016. godini
Next Evropske berze rastu peti dan zaredom

You might also like

Penzije

Sledi najveće do sad povećanje nemačkih penzija

Od 1. jula više od 100.000 gastarbajtera iz Srbije koji su radni vek proveli u Nemačkoj očekuje povećanje penzija u proseku za 4,25 odsto.

Društvo

Srbija: Rok za prijavu poreza na prihode veće od 2.285.064 dinara 15. maj

Građani koji imaju enormna primanja protresu se početkom godine kada se objave podaci za porez na dohodak, a drugi put 15. maja kada podnose prijavu za plaćanje.

Lične finansije

MasterIndex: Debitne kartice koristi samo 75% ispitanika

Srbija je dominantno debitno tržište jer 75% ispitanika koristi isključivo debitne kartice, što je za 15,4% više nego prošle godine, pokazuje najnovije izdanje MasterIndex istraživanja sprovedeno u septembru 2016. godine,