Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa

Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa

Holandski proizvođač piva Heineken u ponedeljak je objavio kako planira kupiti brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa, čime bi povećao prisutnost na trećem tržištu piva u svetu.

Time će Heineken postati drugi pivar u Brazilu, s tržišnim udelom od otprilike 19 odsto. Prvo mesto pripada Anheuser-Busch InBevu.
Uključujući dug, Heineken će za Brasil Kirin izdvojiti 1,025 milijardi evra.

Japanski Kirin time se povlači s brazilskog tržišta, nakon što su 2011. godine za 12 tamošnjih pivara platili oko 3,9 milijardi dolara. S vremenom se njen tržišni udeo smanjio a troškovi sirovina porasli zbog slabljenja reala.

U japanskoj kompaniji ističu kako su rizici brazilske ekonomije te stagnirajuće i kompetetivno tržište piva i bezalkoholnih napitaka predstavljali ‘ograničenja’ za profitabilnost njihove brazilske filijale. Danas su izvestili da je Brasil Kirin u 2016. poslovao s operativnim gubitkom pre amortizacije i ostalih troškova od 262 miliona brazilskih reala (oko 79 miliona evra).

Iako će brazilska ekonomija po svemu sudeći i novu 2017. godinu zaključiti u recesiji, iz Heinekena ističu kako im je to pivsko tržište atraktivno u dužem razdoblju, pri čemu sektor premium piva beleži ubrzaniji rast od tržišta u celini.

Zahvaljujući novoj akviziciji holandska će kompanija povećati prisutnost u severnom i severoistočnom Brazilu i time unaprediti prodaju premium piva Heineken i Sol i smanjiti troškove.

Heineken već ima pet pivara u Brazilu od 2010. i akvizicije pivskog poslovanja od meksičke kompanije FEMSA.

“Nijedan od uobičajenih argumenata ne vredi s obzirom da kompanija generiše gubitak, no cena je vrlo atraktivna”, mišljenje je Trevora Stirlinga, analitičara za tržište piva u konsultantskoj kući Bernstein Research o najnovijoj akviziviji najvećeg holandskog proizvođača piva, inače drugog u svetu.

Neki analitičari takođe smatraju kako je transakcija važna jer time Heineken postaje jači konkurent svetskom lideru AB InBev-u u unutrašnjosti Brazila.

Akviziciju još mora odobriti brazilska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja a trebala bi biti zaključena u prvoj polovini godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EK: Očekuje se veći pad nezaposlenosti u Srbiji
Next Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

You might also like

Kompanije

Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike

Vlada Srbije je danas raspisala javni poziv za izbor strateškog partnera za Galeniku. Potencijalni investitor bi dokapitalizacijom stekao 25 odsto akcija kompanije.

Kompanije

Snap: Rezultati loši, akcije padaju

Snap, kompanija u čijem je vlasništvu popularni servis Snapchat, ove nedelje je objavila svoj prvi tromesečni izveštaj poslovanja otkako su akcije na berzi, i rezultati ukazuju na neto gubitak u

Kompanije

Monsanto odbio Bayerovih 62 milijarde dolara

Ponudu vrednu 62 milijarde dolara poslatu od nemačkog farmaceutskog giganta Bayera, odbijena je od strane američke agrobiznis kompanije Monsanto.