U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza

U 2016. godini utajeno 20 milijardi dinara poreza

Visina utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom 2016. godine iznosi gotovo 20 milijardi dinara.

Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima.

Inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole, kažu u Poreskoj upravi Srbije. Od tog broja, 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36% slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi dinara.

Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.

Prosečna neto plata lane u Srbiji je bila 46.097 dinara. Ako na nju obračunamo pripadajuće poreze i doprinose dobijamo iznos od 29.510 dinara. Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi na samo jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika “zakinuto” za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ili da njih 15.249 nije godinu dana imalo plaćene doprinose. U svakom slučaju – 182.988 prosečnih plata isplaćeno je bez poreza i doprinosa.

Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

Poreska uprava

– Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika. U 2.942, što je 39,37 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti – ističu u Poreskoj upravi.

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa.

Inspekcije su hvatale na delu i one koji rade na crno. Takvih je lane otkriveno ukupno – 247.

Nisu ni sva preduzeća koja posluju profitabilno ispunila svoje zakonske obaveze. Tako je lanjskom terenskom kontrolom javnih prihoda otkriveno i 3,6 milijardi dinara neplaćenog poreza na dobit.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Direktorka MMF-a: Tramp će podstći ekonomsko bogatstvo SAD, ostali nek se pripreme na izazove
Next U Zrenjaninu se 2018. godine otvara Muzej piva

You might also like

Makroekonomija

Agencija Fitch povećala kreditni rejting Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings povećala je kreditni rejting Republike Srbije sa „B+“ na „BB-“ uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je u petak Ministarstvo

Makroekonomija

Izvoz u Rusiju u prvih šest meseci veći za 18 odsto

Izvoz u Rusku Federaciju je u prvih šest meseci povećan za 18 odsto, a vrednost izvezene robe je oko 380 miliona dolara.

Makroekonomija

Slovenija: Rast BDP-a ove godine 4,7 odsto

Banka Slovenije je povećala prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Slovenije.