Nissan: U drugom kvartalu 16% niži profit

Nissan: U drugom kvartalu 16% niži profit

Kompanija Nissan Motor je u dugom tromesečju njene fiskalne godine zabeležila pad dobiti za 16%, pošto je jači jen nagrizao zaradu iz inostranstva i budući da je japanski proizvođač automobila povećao podsticaje u SAD-u.

Neto dobit je smanjena na 146,1 milijardu jena (1,4 mlrd USD) u tri meseca zaključno sa septembrom, sa 172,8 milijardi jena godinu dana ranije, navodi se u saopštenju kompanije. Japanska kompanija je zadržala prognozu dobiti za celu godinu na 525 milijardi jena.

Rast jena, koji je ojačao više od 18% u odnosu na dolar u poslednjih 12 meseci zaključno sa septembrom, erodirao je japansku konkurentnost i umanjio vrednost zarade iz inostranstva.

Nissanove isporuke u SAD su, međutim, povećane zahvaljujući agresivnom programu trgovačkih podsticaja na uštrb dobiti, iako su prodaje svih važnijih aktera u ovoj industriji smanjene na drugom najvećem svetskom tržištu.

Japanski proizvođač automobila ponudio je podsticaje od oko 4.000 USD po automobilu, mnogo veće od svojih japanskih konkurenata i gotovo u istom rasponu kao što nude američki proizvođači vozila, prema podacima Tokai istraživačkog centra iz Tokija.

Nissanove isporuke u SAD skočile su od aprila do kraja septembra za 3,7% u odnosu na pad prodaje vodećih takmičara u ovoj industriji od 0,8%.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Steen Jakobsen: Izbori u SAD - Trumpova pobeda predstavlja raskid drustvenog ugovora
Next Ekonomski planovi novog predsednika Amerike

You might also like

Saobraćaj

Putarina u Srbiji jeftinija stranim državljanima nego nama

Domaći vozači za prolaz moraju da izdvoje 80 dinara, dok je za vozila iz inostranstva ceh 50 centi, ali po kursu od pre oko dve i po godine, što je

Kompanije

Delta Agrar: Dolazak Tönniesa samo može da podstakne razvoj tržišta

Dolazak jake konkurencije može samo da podstakne razvoj tržišta, poručuju iz kompanije Delta Agrar, komentarišući ulazak nemačkog Tönniesa na srpsko tržište.

Kompanije

Most na Adi dobija tramvajske šine, uskoro tender

Urađen je plan za izgradnju tramvajske pruge na Mostu na Adi, predstoji tender za izvođača radova.