Izveštaj EK: Umeren, ali stabilan napredak Srbije

Izveštaj EK: Umeren, ali stabilan napredak Srbije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, koji mu je zvanično predao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a nakon sastanka Vučić i Davenport obratili su se javnosti na konferenciji za novinare.

Srbija je od Evropske komisije dobila u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini, kojim je konstatovan umeren, ali stabilan napredak naše zemlje, kako u okviru političkih, tako i ekonomskih kriterijuma.

Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

U izveštaju se istovremeno daju preporuke za nove korake Srbije u sledećim mesecima.

Srbija je zabeležila održivi napredak na putu ka EU, što je i dovelo do otvaranja prva četiri poglavlja, a što potvrđuje strateški cilj Srbije da se približi Uniji, izjavio je Devenport.

On je pohvalio Srbiju da ispunjava svoja obećanja.

“To potvrđuje strateški cilj Srbije da se približi EU, da je to konkretan cilj i pokazatelj toga da EU ispunjava svoja obećanja”, rekao je Davenport.

Naročito je pohvalio napore u uređenju javnog sektora, podršku privredi u vidu ambicioznih reformi, dolazak stranih investirora, a što je podržano, kako je rekao, reformom u vladavini prava i stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta.

On je naveo da EK naročito pohvaljuje napore koji su uloženi u unapređenju javne uprave, podrške privredi, ambicioznim reformama u tom pogledu, kao i dolazak novih ivestitora koji su privučeni boljim poslovnim ambijentom.

“To je podržano reformama u vladavini prava i stvaranjem novih radnih mesta, kao i izgledima za bolje plate”, rekao je Davenport.

On je naveo da je EU najveći partner po pitanju investicija i povoljnih zajmova, dodajući da EU investira i u omladinu Srbije, kojoj omogućava da studira u inostranstvu.

Vučić: Izbalansiran Izveštaj, ostvarujemo napredak

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izveštaj EK o napretku Srbije ka EU u dobroj meri izbalansiran i ozbiljno sastavljen i da je za nas veoma važno što u gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenportom, rekao da ne mora da se saglasi sa svakom stvari koja je napisana u Izveštaju, ali da je i to normalno.

Kako je rekao, važno je i da se visoko ocenjuje naša politička uloga u regionu, kao i u migrantskoj krizi, a što je za nas najvažnije – EU, kao i MMF i SB, prepoznaje naš ekonomski napredak i rast.

“Srbija jeste na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva i borićemo se za to što hoćemo da ekonomija napreduje”.

Han: Srbija napravila važne korake napred

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenjuje da je Srbija napravila važne korake napred koji su doveli do otvaranja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima, među kojima su ona koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

“Ukupan tempo pregovora o pristupanju biće u velikoj meri zasnovan na napreku u ove dve oblasti”, dodao je Joahanes Han.

Predstavljajujći izveštaj o napretku Srbije pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu, Han je ponovio da je Srbija imala aktivnu i konstruktivnu ulogu u rešavanju posledica migracione krize iako je i sam bila pogođena talasom migranata.

Han je, odgovarajući na komentare poslanika, pohvalio sve zemlje zapadnog Balkana za ostvareni napredak, ali i poručuje da se posebna pažnja u narednom periodu mora posvetiti ekonomskom razvoju.

On je kazao da je neophodno posebno obratiti pažnju ekonomskom razvoju zapadnog Balkana, jer se radi o regionu sa visokom stopom nezaposlenosti, posebno mladih.

Prema njegovim rečima u regionu je prisutan značajan odliv mozgova, odlazak mladih, zbog čega je Berlinski proces posvetio posebnu pažnju pojačanoj saradnji u oblasti razmene mladih, i to ne samo studenata, već i zanatljiva i preduzetnika.

Ekonomski razvoj, kako je naglasio, je važan, jer samo taj razvoj može imati podsticajni efekat za poboljšanje vladavine prava.

Izvor:RTV
Previous Banke u Indiji zatvorene zbog zamene novčanica
Next Dinar u četvrtak bez promene, kurs 123,11 dinara za evro

You might also like

Makroekonomija

Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Iako je svetska ekonomija ostvarila oporavak u protekloj godini, nekoliko “sivih oblaka” moglo bi pomračiti perspektive rasta u 2018. godini, saglasni su kineski analitičari.

Najvažnije vesti

MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

Proizvodnja prerađivačke industrije u martu ove godine je na nivou proizvodnje u istom mesecu prošle godine.

Najvažnije vesti

Kina liberalizuje tržište kukuruza, analitičari predviđaju pritisak na cenu

Kina planira da dozvoli cenama kukuruza da se slobodno formiraju na tržištu, što je poslednji korak u obnavljanju njihove ogromne poljoprivredne industrije. To bi takođe moglo da naškodi krhkim cenama