Banke u Indiji zatvorene zbog zamene novčanica

Banke u Indiji zatvorene zbog zamene novčanica

Kako bi se suzbili korupcija, finansiranje esktremista i pranje novca Indija od danas iz cirkulacije povlači novčanice u apoenima od 500 i 1.000 rupija (oko sedam odnosno 14 evra).

Banka Indije će umesto njih pustiti u opticaj nove nočanice od 500 rupija, kao i od 2.000, što se očekuje da počne u četvrtak.

Banke će do petka biti zatvorene da bi se obavila ta zamena.

Indijski premijer Narendra Modi je rekao da će do kraja godine građani moći da stare novčanice zamene u bankama za nove.

Po navodima indijske vlade, u poslednjih pet godina u opticaju je zabeležen veliki rast mase lažnih novčanica od 500 i 1.000 rupija.

Premijer je rekao da se falsifikovanjem indijskog novca finasiraju i pakistanske ekstremističke grupe koje izvode napade u Indiji.

Izvor:Beta
Previous Vanredni sastanak u Briselu nakon pobede Donalda Trampa
Next Izveštaj EK: Umeren, ali stabilan napredak Srbije

You might also like

Kompanije

Sberbank je proglašena najvrednijim ruskim brendom

Sberbank je jedini ruski brend koji se nalazi u Top 25 najvrednijih bankarskih brendova u svetu, a shodno godišnjem rejtingu instituta Brand Finance.

Banke i finansije

Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali na berzi u Milanu u ponedeljak su porasle 10,04%, na 15,68 evra, nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i nemački Allianz zainteresovani za

Banke i finansije

ECB prvi put zamenila dolarske rezerve juanima

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je prvi put deo svojih dolarskih rezervi zamenila za kineski renminbi (juan), u svetlu rastućeg globalnog značaja kineske valute.