Vrbas: Toplane preko komšijskog zida nezakonito naplaćuju grejanje

Vrbas: Toplane preko komšijskog zida nezakonito naplaćuju grejanje

Iako ga je Ustavni sud proglasio neustavnim, Nadzorni odbor JKP “Standard” iz Vrbasa, usvojio je novi-stari Pravilnik o pružanju grejnih usluga.

Ovim Pravilnikom omogućava se naplata “grejanja preko komšijskog zida”, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Potrošači koji su se isključili sa daljinskog grejanja i dalje mesečno moraju da plaćaju određeni procent od pune cene grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama. Reč je o takozvanom “indirektnom grejanju”, odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida.

Ustavni sud je 7. jula ove godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin. Ustavni sud je naveo da JKP “Standard” nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga, pa je samim tim presuđeno da pravilnik u celosti nije u saglasnosti sa zakonom.

“Voice” je objavio da je JKP “Standard” 6. oktobra doneo novi – a zapravo isti – Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, zbog čega je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu.

Foto: kaportal.rtl.hr

Foto: kaportal.rtl.hr

Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su uslugu “indirektnog grejanja” plaćali mogu tražiti i povraćaj novca.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve “svojevrsnog haosa” u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

“Iako član 90. Ustava jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga, u mnogim opštinama u Vojvodini i Srbiji građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja”, rekao je Radomir Ćirilović iz “Prosperiteta”.

“Voice” je naveo da u Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje se plaća 30 odsto od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto.

Izvor: Agencije
Previous SAD: Hillary Clinton ili Donald Trump
Next Ferrari: Veća prognoza posle rekordnog kvartala

You might also like

Transport

Moguće uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane

Uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane bila je jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Kazahstana u Beogradu Nurbaha Rustemova.

Najvažnije vesti

JP Morgan Chase: Bitcoin je prevara koja će na kraju eksplodirati

CEO jedne od najmoćnijih svetskih finansijskih grupa „JP Morgan Chase & Co.“ James Dimon je izjavio da bi momentalno otpustio svakog zaposlenog koji trguje bitcoinom, jer ga to čini “glupim”.

Transport

Airbus razvija leteći automobil pod nazivom Vahana

Francuski proizvođač aviona Airbus ubrzano razvija nešto novo – leteći automobil.