Toyota: Skok prodaje, pad dobiti zbog jakog jena

Toyota: Skok prodaje, pad dobiti zbog jakog jena

Najveći svetski proizvođač automobila Toyota Motors u proteklom tromesečju je ostvario novi oštar pad čiste dobiti, što je posledica jakog jena i slabije prodaje u SAD-u.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u utorak, čista dobit Toyote iznosila je u razdoblju od jula do kraja septembra 3,78 milijardi dolara ili 393 milijarde jena, što je 36 odsto manje u odnosu na isto prošlogodišnje tromesečje. Već je u maju ta kompanija upozorila da je razdoblje rekordne dobiti prošlo, s obzirom na jačanje jena.

Visok kurs japanske valute, naime, loše utiče na velike japanske izvoznike jer se zbog toga smanjuje cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Samo u proteklom tromesečju snažan jen umanjio je operativnu dobit Toyote za 330 milijardi jena, poručila je ta firma. Prihodi Toyote iznosili su u proteklom kvartalu 6.480 milijardi jena, što je 9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Foto: kurir.mk

Foto: kurir.mk

Toyota je izvestila i da je u prvom polugodištu njene fiskalne godine, od aprila do kraja septembra, ostvarila prihode od oko 13.070 milijardi jena, 7,2 odsto manje u odnosu na prvo polugodište prošle fiskalne godine. Pritom je prodaja porasla za 85.530 vozila u odnosu na isto razdoblje prethodne fiskalne godine, na 4,36 miliona vozila.

U Evropi, Aziji i Japanu Toyota je u proteklih šest meseci zabeležila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je prodaja u Severnoj Americi pala, za otprilike 13.000 automobila, na njih 1,40 miliona.

“Unatoč pozitivnim činjenicama, kao što su marketinški napori i smanjenje troškova, operativna dobit pala je u prvom fiskalnom polugodištu za 466 milijardi jena u odnosu na isto razdoblje prethodne fiskalne godine, što je najviše posledica uticaja jačanja jena”, poručio je u saopštenju izvršni potpredsednik Toyote Takahiko Ijichi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Bank of China imaće sedište na Novom Beogradu
Next Klimatski sporazum - šansa za ulaganje 23.000 milijardi dolara

You might also like

Kompanije

Volkswagen na ime odštete isplaćuje 14,7 milijardi dolara

Nakon priznanja da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova, Nemačka kompanija Volkswagen pristala je da sporazumno isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD.

Kompanije

Wizz Air sa niškog aerodroma do Minhena i Ajndhovena

Mađarska low cost avio kompanija Wizz Air saopštila je da od 1. avgusta uvodi dve nove linije sa niškog aerodroma – za Minhen i Ajndhoven.

Agrobiznis

MK Commerce proglašen za najvećeg izvoznika žitarica u Srbiji

Prema oceni stručnog žirija Novosadskog sajma poljoprivrede, MK Commerce, članica MK Group, proglašena je za najvećeg izvoznika žitarica i uljarica.