Steen Jakobsen: Šta gadna trka znači za tržišta

Steen Jakobsen: Šta gadna trka znači za tržišta

Ovo je najružnija izborna kampanja ikad. Ne toliko zbog toga kako izgledaju ova dva kandidata koliko zbog toga šta oni predstavljaju.

Poslednja stvar koja je potrebna stanovnicima Sjedinjenih Država je još više Obamine politike – politike koja im je donela više poslova, ali manje raspoloživih prihoda. 52% Amerikanaca nema ništa u bankama već žive od plate do plate, i to ako su srećni. Ova društvena dimenzija se iskorenjuje i mislim da bismo mogli da doživimo velike promene na dan izbora.

Ono što bi tržišta mogla da sagledaju kao najgori mogući scenario bi bilo da Clintonova preuzme Belu kuću, Senat i Predstavnički dom. Razlog za to je što se u američkoj politici uvek smatralo da ako jedna stranka upravlja svim zakonodavnim telima to postaje opasno kada je reč o vladajućoj politici –  tako da na to treba gledati kao najnegativniji scenario za tržište. Ukoliko Clintonova bude vodila Belu kuću uz Senat, a Predstavnički dom Republikanska stranka, time će se postići veća ravnoteža na tržištima.

Mislim da će dan izbora biti veoma neizvestan. I dalje mislim da tržište ne uvažava dovoljno činjenicu da je toliko puno ljudi nezadovoljno situacijom u Sjedinjenim Državama i da na dan izbora kada krenu na glasanje mogli bismo da vidimo ogromnu i drastičnu promenu. Samo da vas podsetim, ne radi se ovde o Clintonovoj ili Trumpu. Za šta god da se zalažu, na ovim izborima se radi o nečemu mnogo većem, a to je društvena promena koja mora da se suoči sa najvećom nejednakošću ikada viđenom u ekonomskom, društveno – ekonomskom i svakako u političkom smislu. Šta god da se dogodi na dan izbora, jedna stvar je sigurna, u 2017. godini će se desiti velike promene.

Izvor: GdeInvestirati
Previous SAD: Dva puta za godinu dana dobio na lutriji
Next Uber budućnost prevoza vidi u malim električnim avionima

You might also like

Svetske berze

Evro slavi 15. rođendan na nivou 1,05 dolara

Vrednost evra je porasla ove nedelje na međunarodnim deviznim tržištima 0,5 odsto prema američkoj valuti i na kraju poslednjeg trgovačkog dana 2016. iznosi 1,0517 dolara.

Svetske berze

Izgubili 36% vrednosti svojih bitcoina nakon hakerskog napada

Finansijska platforma Bitfinex obavestila je svoje korisnike da će zbog hakerskog napada svi podjednako podeliti gubitak, koji se procenjuje na desetine miliona dolara.

Berza

Dinar oslabio, danas 123,11 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,1147 dinara za jedan evro.