Japan: Apple kažnjen sa 118 miliona dolara

Podružnici američke tehnološke kompanije Apple u Japanu je naloženo da lokalnim vlastima plati 12 milijardi jena (118 miliona dolara) na ime poreza zbog prijavljivanja nižih od realno ostvarenih prihoda, izvestili su danas japanski mediji.

Poreski biro u Tokiju je naložio Appleovoj kompaniji iTunes KK za distribuciju muzičkih sadržaja da plati 12 milijardi jena na ime neplaćenih poreza i kompanija je u potpunosti isplatila taj iznos, preneo je japanski list Jomiuri, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dodatni porez se odnosi na prihode iTunes-a od 60 milijardi jena, koje je kompanija prebacila u drugu Appleovu filijalu u Irskoj.

Apple i druge multinacionalne kompanije su “pod lupom” poreskih vlasti u čitavom svetu, a Evropska komisija je prošlog meseca naložila Appleu da isplati Irskoj rekordnih 13 milijardi evra na ime neplaćenih poreza, nakon što je utvrđeno da je ta kompanija dobijala nezakonitu državnu pomoć.

Apple i irske vlasti planiraju da se žale na presudu, tvrdeći da su poreski ugovori u skladu sa zakonom EU.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pad akcija Deutsche banke zbog moguće rekordne kazne u SAD
Next AIK banka isključena iz indeksne korpe Belex15

You might also like

Kompanije

Panama: Prijavljivanje poreza ubuduće po međunarodnim standardima

Panama ja odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Jose Angel Gurria.

Najvažnije vesti

Beohemija-Inhem iz Zrenjanina u stečaju

Proizvođač praškastih i tečnih deterdženata Beohemija-Inhem iz Zrenjanina, najpoznatija po brendovima “Duel” i “Spin”, ušao je u stečaj.

Najvažnije vesti

Prodaje se IMT, početna cena 66 miliona dinara

Prodaja beogradske Industrije mašina i traktora (IMT) u stečaju kao pravnog lica oglašena je danas po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara.