Srpskim kompanijama bi mogli da pomognu profesionalni menadžeri

Srpskim kompanijama bi mogli da pomognu profesionalni menadžeri

Profesionalni menadžment u srpskim, još neprivatizovanim, državnim kompanijama, mogao bi da ima dobar uticaj, a posebno u oblastima transporta, telekomunikacija i energetike.

– Video sam već uticaj koji može da ima dobar profesionalni menadžment u javnim preduzećima i bivšim državnim firmama, posebno u oblastima kao što je transport, telekomunikacije, energetika… Biznis modeli tih industrija su sve vise složeni, i zato im je potreban menadžment koji je dobro obučen i kompetentan da, u globalu, donese najbolje prakse i pristupe – rekao je Jamie Anderson, profesor strateškog menadžmenta u Antverpentskoj školi menadžmenta i gostujući profesor u Londonskoj poslovnoj školi

Upravljanje je, navodi on, u tome da se stvari obave sa drugima i kroz druge ljude, a organizacije omanu ako nema nikoga da “upravlja u visokim performansama”.

Za mlade, kao i za iskusne lidere, važna je sposobnost da ostanu skromni i da “ostave ego ispred vrata” kad ulaze u kompaniju, smatra.

Velike vođe su, prema njegovim rečima, sposobne da sa velikim samopouzdanjem dele znanje i poštuju mišljenje drugih, a važno je i to što su oni “spremni da priznaju da ne znaju sve”.

Tri su veoma važna atributa za one koji žele uspeh – poniznost, energija i fokus. Kad kaže poniznost, objašnjava Andersen, to je u smislu da lideru ne smetra i da je sposoban da sluša druga i raznovrsna mišljenja. Energija je, nastavlja, potrebna da bi lideri bili otporni da se nose sa izazovima i neuspesima, a fokus da osiguraju da se ljudi ponašaju u skladu sa strategijom firme.

– Verujem da sve te osobine mogu da se poprave kroz otvorenost da se trenira i uči celog života – rekao je on.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ransomware napadi ove godine napravili štetu od milijardu dolara
Next Azijske berze oštro pale, japanski jen ojačao

You might also like

Preduzetništvo

Selaković: Mlade na selu zadržava preduzetništvo

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Nikola Selaković obišao je u sredu novu fabriku za preradu mleka “Amaks d.o.o.” u Mošorinu u Opštini Titel i tom prilikom je rekao da je ta

Preduzetništvo

Sa 5 videa na Youtube-u dobija 70.000 evra mesečno

Zoe Sugg, poznatija kao Zoella, ima samo 25 godina, iz Brajtona je, a ovih dana našla se u žiži britanske javnosti jer je otkriveno da zarađuje čak 70 hiljada evra

Društvo

Notari ne naplaćuju naplatu određenih dokumenata

Građani kod notara mogu besplatno da overe svedočanstva za upis u srednju školi i fakultet, ali i dokument za socijlano osiguranje, boračko-invalidsku zaštitu i brojna druga.