Wall Street: Najgori dan za američke berze od izglasavanja Brexita

Wall Street: Najgori dan za američke berze od izglasavanja Brexita

Američki berzanski indeksi pretrpeli su u petak najveći pad od 24. juna, referendumske odluke u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU.

Dow Jones je pao 394,46 poena. odnosno 2,13 odsto, na 18.085, 45 poena, pri čemu su svih 30 “blue-chip” kompanija u negativnom, predvođene padom akcija Verizon-a od 3,32%, Boeing-a (-3,29%) i Caterpillar-a koji je na vrednosti izgubio takođe 3,29 odsto.

Pritisnut padom cene nafte, S&P 500 indeks pao je 2,45 odsto, na 2.127,81 poen. Svih 10 glavnih sektora je zabeležilo gubitke, predvođene sektorom energetike koji je oslabi 2,8 odsto.

Nasdaq indeks je oslabio 2,5 odsto, na 5.125,91 poen.

Poređenja radi, nakon odluke Britanaca da napuste EU, koja je šokirala finansijska tržišta, Dow Jones je taj dan zatvorio u minusu 3,4%, S&P 500 minus 3,6%, a Nasdaq -4,1 odsto.

“Investitori su zabrinuti u vezi rasta globalne privrede i od toga što će učiniti američka centralna. Mnogo je razloga za nervozu na tržištima, posebno jer su indeksi na istorijski najvišim nivoima. Zato su se ulagači, nakon negativnih vesti, odlučili na povlačenje zarade s tržišta”, kaže Eric Kuby, direktor u “North Star Investment Management”.

Foto:ekbis.sindonews.com

Foto:ekbis.sindonews.com

Rasprodaji na tržištima doprinela je i izjava šefa Fed-ove filijale u Bostonu Erica Rosengrena. “Ukoliko želimo da osiguramo puno zapošljavanje, postepeno pooštravanje monetarne politike bi bilo prikladno”, izjavio je Rozengren, član Odbora FOMC-a sa pravom glasa.

Njegova izjava, iako on nije rekao kada očekuje povećanje kamatnih stopa, obnovila je spekulacije da bi to moglo biti na narednom sastanku Fed-a koji počine 21. septembra.

Neki analitičari smatraju da bi tržišta pozitivno reagovala na povećanje kamata u SAD u septembru.

“Ako Fed to uradi iz pravih razloga, ako je ekonomija u dobrom stanju, tržište bi pozdravilo povećanje kamatnih stopa”, smatra Joe Saluzzi, iz “Themis Trading”

Drugi, naprotiv, smatraju da investitori gube poverenje u efikasnost monetarne politike.  U četvrtak je Evropska centralna banka odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku, što je bilo očekivano. Međutim, investitori su se nadali nagoveštajima novih podsticaja, a to se nije desilo.

“Pasivnost ECB izazvala je strahovanja da su centralne banke izgubile poverenje u efekte daljneg popuštanja monetarne politike”, kažu u zabelešci analitičari ” FXTM Research”

Cene nafte u petak  su pale  zbog straha od povećanog snabdevanja tržišta. Analitičari “Morgan Stanley” povukli su u petak svoju prognozu o balansu ponude i potražnje na tržištu nafte do polovine 2017. godine. Oni očekuje povećanu ponudu iz Iraka, Libije, Nigerije i SAD , a zbog usporenog globalnog privrednog rasta potražnja će, po njihovoj analizi, oslabiti.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala 3,96 odsto, na 48,01 dolara za barel, a američke WTI nafte 3,65 odsto, na 45,88 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Napadnuti mladi srpski vaterpolisti u Zagrebu
Next Može li najnoviji sporazum SAD-Rusija okončati rat u Siriji

You might also like

Svetske berze

Azijske berze i cene nafte pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, pri čemu su na većini tržišta cene akcija pale, jer ulagači ne žele rizikovati uoči odluka američkog Feda o kamatnim stopama, dok su cene nafte pale

Berza

Evropske berze: Indeksi u plusu, u fokusu predstojeći sastanak izvoznika nafte u Dohi

Na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno uoči predstojećeg sastanka zemalja izvoznika nafte zakazanog za 17. april u Kataru.

Svetske berze

Bitcoin probio nivo od 7.500 dolara

Kriptovalute su danas nastavile da jačaju, pri čemu je bitcoin, prvi put od juna, probio granicu od 7.500 dolara, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.