Francuska smanjuje porez na dohodak

Francuska smanjuje porez na dohodak

Danas je francuska vlada predstavila planove za smanjenje poreza domaćinstvima i kompanijama u sklopu budžeta za 2017. godinu.

Francuski ministar finansija Michel Sapin je izjavio da će porez na dohodak biti smanjen za 20 odsto za srednju klasu, dok će poreska stopa za mala i srednja preduzeća biti smanjena na 28 odsto, što je pad u odnosu na aktuelnu stopu od 33 odsto, prenosi agencija France presse.

Uprkos rezanju poreza, Francuska će, kako je istakao, ispoštovati obaveze prema Briselu o smanjenju budžetskog deficita na 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

“Dali smo to obećanje parlamentu i evropskim vlastima i to ćemo ispuniti”, izjavio je Sapin.

Porez na dohodak će biti snižen za milijardu evra u sklopu budžeta za 2017. godine, čime će ukupni rezovi poreza na dohodak od 2014. godine dostići šest milijardi evra, saopštilo je danas francusko ministarstvo finansija.

Korist od smanjenja poreza, koje će uslediti pre predsedničkih izbora u aprilu, osetiće više od pet miliona domaćinstava, koja će, kako se navodi u saopštenju, imati prosečnu uštedu od skoro 200 evra, javlja agencija Reuters, dodajući da u vladi nisu precizirali kako će finansirati smanjenje poreza.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Izveštaji o nuklearnoj probi spustila berze
Next Evropske berze pod pritiskom nuklearne probe Severne Koreje

You might also like

Makroekonomija

Finansijski sistem stabilan u Crnoj Gori, rizici umerenog intenziteta

Finansijski sistem u Crnoj Gori relativno je stabilan sa prisutnim rizicima umerenog intenziteta, pri čemu je potrebno nastaviti aktivnosti na lečenju ranjivosti realne ekonomije, ocenjeno je na sednici Saveta za

Makroekonomija

Britanija: Pad potrošnje nakon 4 godine

Potrošnja stanovništva u Velikoj Brtianiji pala je u maju za 0,8 odsto, prvi put od septembra 2013. godine, prema podacima kompanija IHS Markit i Visa.  

Tema dana

Srbija između carinske unije Zapadnog Balkana i slobodne trgovine sa Rusijom

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je da bi zemlje koje bi pristupile carinskoj uniji Zapadnog Balkana morale da ujednače carine prema ostatku sveta, što bi