Uzbekistan: Šavkat Mirziojev v.d. predsednika

Uzbekistan: Šavkat Mirziojev v.d. predsednika

Uzbekistanski parlament imenovao je danas premijera Šavkata Mirziojeva za vršioca dužnosti predsednika, javila je danas agencija Interfaks.

Predsednik Uzbekistana u proteklih četvrt veka Islam Karimov, koji je u petak preminuo od posledica moždanog udara, sahranjen je u svom rodnom gradu Samarkandu.

Ostavio je iza sebe vakuum na vlasti, u zemlji koja služi kao bedem od ekstremističkog islama u Centralnoj Aziji, javlja Reuters.

Uzbekistan, bivša sovjetska repoblika, i najmnogoljudnija zemlja Centralne Azije graniči sa Avganistanom, što je od strateškog interesa za Rusiju i SAD.

Izvor:Tanjug
Previous Letnji meseci doneli beogradskom aerodromu blagi rast putnika
Next Uragan podigao cene nafte blizu 50 dolara po barelu

You might also like

Geopolitika

Izrael i Saudijska Arabija pohvalile američke udare na Siriju

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua izdao je rano jutros saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se

Geopolitika

Izrael apeluje na SAD da uloži veto na rezoluciju UN o jevrejskim naseljima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je danas na SAD da iskoriste pravo veta u Savetu bezbednosti UN i blokiraju nacrt rezolucije protiv jevrejskih naselja.

Geopolitika

Iranci u petak na predsedničkim izborima odlučuju o otvaranju ili izolaciji

Izborom Hasana Rohanija pre četiri godine i potpisivanjem nuklearnog sporazuma pre dve, Iran se pažljivo otvorio Zapadu.