Luksuzan život ga “oterao” na sud

Luksuzan život ga “oterao” na sud

Sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsedniku te male države u centralnoj Africi, Teodorinu Obiangu, istražni sud u Parizu naložio je sudjenje da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.

Posle boravka u najvećim palatama, Obiang se na kraju smestio u privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, a uz to parno kupatilo, sportska sala, diskoteka i bioskop.

Sudije su otvorile istragu 2005. godine nakon što je Obiang kupio rezidendiju za 25 miliona evra. Procenjuje se da je uložio dodatnih 12 miliona evra za preuredjenje rezidencije ukrašene mermernim skulpturama i pozlatom.

Tokom pretresa 2012. godine, koji je trajao nekoliko dana i zahtevao upotrebu nekoliko kamiona za preseljenje desetine vrednih predmeta, zaplenjena je kolekcija od nekoliko desetina dekorativnih jaja Faberge, kristalni predmeti i kancelarijska oprema velike vrednosti.

evro

Čitava “vojska” posluge je radila na održavanju zgrade koja je takodje zaplenjena, kao i vozni park u kojem su bili automobili make “Lamborghini” “Rolls Royce” “Bentley”, “Bugatti”, “Maserati” i “Ferrari”.

Obijang je voleo da ulaže u nakit, skupocena vina i umetnička dela. On je 2009. godine kupio celu kolekciju visoke mode Yves Saint Laurenta i Pierre Bergéa za 18,3 miliona evra.

Njegovi bivši službenici kažu da je Teodorin Obiang gotovinom plaćao deo svojih troškova. “Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalnea Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Kada bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju (…) da ponovo napuni oba kofera “, rekao je njegov bivši batler.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Prvi objekti nemačke mesne industrije u Plandištu, Sečnju, Odžacima, Čalmi i Apatinu
Next Vrednost Sava Centra 108 miliona evra, zainteresovani samo Delta holding i Aerodrom Nikola Tesla

You might also like

Društvo

Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 44.450 dinara, i realno je veća za 10 odsto a nominalno za 9,9 procenata u odnosu na januarsku,

Politika

Parlamentarni izbori: Proglašeno 18 lista, tri da otklone nedostatke

Republička izborna komisija (RIK) je za predstojeće parlamentarne izbore proglasila 18 izbornih lista, a trima listama je naložila da u roku od 48 sati otklone nedostatke kako bi mogle da

Društvo

Očekuje se ukadanje viza građanima Srbije za UAE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, održao je tokom učešća na Sir Bani Jas Forumu u Abu Dabiju bilateralni sastanak sa ministrom inostranih poslova i međunarodne