John Hardy: Zarada u slučaju teorije investiranja “veća budala”

John Hardy: Zarada u slučaju teorije investiranja “veća budala”

FX „keri“ trgovanje (carry trade) je tradicionalan metod koji su koristili investitori, u povoljnim okolnostima, barem da zarade novac na valutnim tržištima.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira, često „polugama“, u valute sa većim prinosom, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy. 

U teoriji, ovakvo trgovanje ne bi trebalo da funkcioniše, jer je inflacija obično veća kod valuta sa većim prinosom, što znači da će vremenom ta valuta relativno devalvirati na nivo valuta sa slabijim prinosom (i nižom inflacijom). Tokom neverovatno povoljnih perioda, „keri“ trgovanje može i da funkcioniše, uglavnom zbog snage tokova kapitala investitora. Ovo funkcioniše slično kao Ponzi prevara – sve dok stalni priliv sredstava učestvuje u trgovini, akumulirajući prihod učesnika nastavlja da raste.

Da bismo ovo ilustrovali, razmislite o velikom „keri“ trgovanju japanskim jenom iz 2002. godine do njegove propasti 2007. godine. Posebno su japanski investitori, nezadovoljni domaćim kamatnim stopama blizu nule i slabim rastom u inostranstvu tražili veći prihod na njihovu ogromnu štednju. Sa procvatom svetske ekonomije kojoj su doprineli laki krediti, nije bilo tako teško naći dobar rast i zato su oni investirali u zemlje kao što je Australija, gde je talas cena robe usled nezasite potražnje iz Kine uzrokovao veliki rast. Investicije u Australiju su uticale na nagli rast i centralna banka Australije je odgovorila povećanjem kamatnih stopa kako bi se ublažila potražnja. Ironično, više kamatne stope su uticale da povećana potražnja dovede do sve većeg priliva, a jača valuta je od svih priliva istovremeno držala inflaciju nisko, tako da valuta nije samo održala svoju kupovnu moć već ju je i povećala. „Keri“ trejderi koji su kupovali australijski dolar nasuprot jenu nisu zaradili samo od jačanja valute, već i od više kamate u Australiji. Agresivni investitor je u to vreme mogao da ostvari prihod od duge pozicije na australijskom dolaru/kratke pozicije na jenu od nekoliko stotina procenata upotrebom poluge tokom nekoliko kratkih godina.

Naravno, kao što je već istaknuto, ovo trgovanje funkcioniše samo u slučaju teorije investiranja nazvane „veća budala“, i kada su sa dolaskom velike finansijske krize prilivi prestali, kraj je bio brz i brutalan. Prezaduženi igrači koji su bili još uvek uključeni u trgovanje, sve su izgubili.

A onda se posle svetske finansijske krize razvilo novo snažno „keri“ trgovanje američkim dolarom, pre svega na tržištima zemalja u razvoju, od Brazila i Turske do Južne Afrike i Meksika, gde su posebno korporacije iskoristile prednosti veoma lake monetarne politike u pozajmljivanju biliona dolara za finansiranje domaćeg poslovanja. Ovo trgovanje je prestalo krajem 2011, ali je ovo iskustvo bilo manje spektakularno od onog 2008.

Foto: Janet Yellen

Foto: Janet Yellen

Mašina za naduvavanje balona finansijskih sredstava

Međutim, od početka 2016. godine postoje znaci da se „keri“ trgovanje američkim dolarom vratilo sa nekom vrstom osvete vođeno idejom da FED nikada zaista neće ponovo normalizovati kamate stope i da će nastaviti sa labavom politikom do rasta inflacije. Mučno, neka od nedavnih obraćanja FED-a su čak sugerisala da bi FED-ova ciljana inflacija trebala da bude viša kako bi se iskupio za nedostatak nominalnog rasta. Iznenada su brige o bilionima američkih dolara koje učesnici sa tržišta u razvoju i dalje treba da isplate bile ostavljene po strani i svetski investitori su ponovo jurili veće prihode u svetu niskih prinosa pretražujući svaki ćošak planete. Što je valuta rizičnija i privreda gora, veći su prihodi. Ako pogledate brazilski real on je uključujući kamate, porastao nekih 30% u odnosu na američki dolar posle niskog nivoa u januaru ove godine. Ruska rublja je imala sličan rast. Sa svoje strane, FED izgleda ima nejasnu svest o riziku nastavljanja suviše lake politike jer su barem dva govornika FOMC-a pomenula finansijsku stabilnost kao faktor, iako su neminovno pre usredsređeni na domaću kreditnu praksu i tržište finansijskih sredstava nego na globalne rizike.

Kritičari su nazvali FED mašinom za naduvavanje balona finansijskih sredstava. Ova poslednja epizoda na tržištima globalnih valuta i finansijskih sredstava poprima proporcije balona usred uverenja da je FED trajno skrajnut zbog pritiska na tržišta finansijskih sredstava, mlake inflacije i rasta u SAD. Ako FED ne poveća kamatne stope na sastanku FOMC 21. septembra, ispostaviće se da imaju još manje sluha za rizike koji ga više nego ikada pumpaju na globalnom nivou.

Poreklom iz Teksasa, Džon Hardi (John J. Hardy) je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. Džon Hardi je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Gdeinvestirati.com
Previous Ole Hansen: Sprema se udar kafe, pokazuju novi signali
Next Hobi pa zarada: Posle odlaska u penziju počeo da proizvodi domaće pirotsko pivo

You might also like

Najvažnije vesti

“Goša” iz Smederevske Palanke “preko noći” dobila novog vlasnika, radnici i dalje u štrajku

Slovačka firma “Žos Trnava” prenela je 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju “Lisnart holdings limited” sa sedištem na Kipru, piše “Politika”.

Makroekonomija

Mario Draghi zabrinut zbog jačanja evra

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izrazio je zabrinutost zbog jačanja evra.

Najvažnije vesti

Srbija: Industrijska proizvodnja u januaru veća 2,8 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je u januaru ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 2,8 odsto u odnosu na isti mesec 2016. godine, dok je u odnosu