MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u “pozitivnoj zoni”, na finansijskom tržištu postoji nekoliko spoljnih rizika

MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u “pozitivnoj zoni”, na finansijskom tržištu postoji nekoliko spoljnih rizika

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u julu, posle pada u junu, bila u pozitivnoj zoni, prerađivačka proizvodnja takođe ima stabilnu tendenciju, a javne finansije bile su u ravnoteži, rečeno je u utorak na predstavljanju novog broja časopisa Markoekonomske analize i trendovi (MAT).

Ekonomisti ukazuju da je industrijska proizvodnja imala skroman međugodišnji rast od svega 0,7 odsto, da je je međugodišnji porast za sedam meseci izneo 2,7 odsto.

Međugodišnji rast prerađivačke industrije je 4,1 odsto koliko je iznosio u junu, a u julu 5,2 odsto.

Ekonomisti ukazuju da okvirna procena rasta proizvodnje prerađivačke industrije za celu ovu godnu, kada se uzmu u obzir i rizici i moguće redukcija proizvodnje u nekim oblastima mogla bi se kretati između šest i sedam odsto.

Što se tiče prehrambene industrije , ekonomista Stojan Stamenković kaže da je ona bila uzrok zastoja u dinamici ukupne prerađivačke industrije u septembru prošle godine.

Njen uzlazni trend uspostavljen posle toga nastavljen je ponovnim zastojem u maju tako da je proizvodnja te oblasti trenutno na stagnatnom trendu, na nivou koji je šest odsto iznad proslogodišnjeg proseka.

Nivo trenda je sada na nivou poželjnog međugodišnjeg porasta .

Stamenković se osvrnuo na oblast motornih vozila i prikolica navodeći da je međugodišnji pad proizvodnje motornih vozila i prikolica za skoro sedam odsto u julu i devet odsto u sedmomesečnom periodu.

Trend te oblasti poslednja tri meseca stagnira na nivou koji je za oko 11 procenata niži od prošlogodišnjeg proseka. Proizvodnja je sada niža od one maksimalne, dostignute sredinom 2013. godine za više od 40 odsto, ističe.

On je ukazao da se posle ukidanja jedne smene u Fiatu ne može očekivati poboljšanje stanja.

Stamenković je naveo i da je “pitanje da li će Fiat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići“.

Ekonomisti MAT-a navode da su izvoz i uvoz i dalje na rastućim trendovima, ali su njihovi priraštaji smanjeni.

Na području potrošnje za sedam meseci ove godine ostvaren je suficit budžeta.

Međugodišnja inflacija je u junu i julu proistekla takođe iz pojeftinjenja prehrambenih proizvoda i poskupljenja ostalih osnovnih kategorija potrošačke korpe.

Foto:thefinancetimes.co.uk

Foto:thefinancetimes.co.uk

SAD napuštaju politiku kvantitativnih olakšica

Ekonomista Ivan Nikolić rekao je da postoji nekoliko spoljnih rizika u ovom trenutku, a među njima je neizvesnost na međunarodnom finansijskom trzištu koje se tiče monetarne politike FED-a.

“Poremećaji u ravni globalne politike mogu se i na nas indirektno ispoljiti kao što su sankcije Ruskoj federaciji, izlazak Velike Britanije iz EU, i dalje prisutan problem izbeglica sa Bliskog istoka”, naveo je.

Nikolić je rekao i da bi podizanje političkih tenzija u okruženju, pre svega od strane Hrvatske i BiH moglo da ugrozi dostignuti stepen spoljno-trgovonske razmene.

Miladin Kovačević podsetio je da je guverner FED-a u nedavno u jednom tekstu ukazala da SAD napuštaju politiku kvantitativnih olakšica i postupno prelaze na ortodoksnu monetarnu politiku.

To kako kaže, otvara pitanja da li će i kako promena modela monetarne regulacije uticati na ponašanje Evropske centralne banke i Centralne banke Japana, i kako će promena modela monetarne politike direktno i indirektno uticati na položaj i ponašenje zemalja perfireiđe, uključujući i Srbiju.

Ekonomisti u MAT-u podsećaju i da globalna ekonomija ne pokazuje znake oživljavanja i da je MMF sredinom juna snizio prognoze globalnog rasta za ovu i narednu godinu za 0, 1 procentnih poena na 3, 1 odsto i 3, 4 odsto navodeći pre svega da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji stvorio značajne neizvesnosti koje će uticati na investicije i poverenje na tržištu i među potrošačima.

Izvor:Tanjug
Previous Persijski zaliv: "Neprofesionalno ponašanje" iranskog broda u blizini američkog
Next Dinar oslabio prema evru, značajno ojačao u odnosu na dolar

You might also like

Makroekonomija

Jack Ma u Davosu: SAD bi trebalo da investira u infrastrukturu

Jedan od gostiju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bio je Jack Ma, osnivač Alibabe, koji je u veoma zanimljivom intervjuu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj.

Najvažnije vesti

Firme u Srbiji na naplatu čekaju čak 139 dana

Firme u Srbiji u proseku na naplatu potraživanja čekaju 139 dana, iako su zakonski rokovi mnogo kraći, saopštila je Mreža za poslovnu podršku.

Berza

Preuzimanja na Beogradskoj berzi – bez konkurencije i poštovanja pravila

Preuzimanja kompanija na Beogradskoj berzi predstavljaju najbolju paradigmu domaćeg akcionarstva i tržišta kapitala.