EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova ocenila je da je auto-gigant Volkswagen (VW) izveo ogromnu prevaru s vozilima s dizel-motorima, kršeći propise većine zemalja EU o zaštiti potrošača.

“U većini država-članica EU izgleda da su pravila prakično prekršena”, izjavila je Jurova na konferenciji za novinare u Briselu.

Takođe je moguće da je Volkswagen prekršio i evropske propise o prodaji i garancijama za robu široke potrošnje, dodala je ona.

Na pitanje AFP, Volkswagen je rekao da te tvrdnje smatra “neosnovanim” i “jasno ih odbacuje”, održavajući “redovan i konstruktivan dijalog s vlastima i institucijama u Briselu”.

Jurova je pozvala kupce da prijave sudovima automobile i traže odštetu jer je septembra 2015. godine otkriveno da je VW u 11 miliona svojih vozila instalirao softver za falsifikovanje nivoa zagadjujućih materija u izduvnim gasovima.

Način dobijanja obeštećenja je u EU komplikovaniji nego u SAD”, priznala je komesar za pravosuđe Vera Jurova. Ona je objasnila sa se u EU situacija razlikuje po pojedinim zemljama – i nema svuda jednakih mogućnosti za ostvarivanje kolektivnog prava na sudu. Takođe, ne postoji jedinstven pristup vlasti zemalja članica – mnogi ne žele da prodube problem sa Volkswagen, koji garantuje hiljade radnih mesta u Evropi.

Komisija je stoga letos pokrenula široke konsultacije o tome sa organizacijama potrošača u svakoj zemlji-članici od kojih je tražila da joj daju informacije, i sa državnim organima nadležnim za zaštitu potrošača.

Sastanci sa organizacijama potrošača i nadležnim državnim organima su zakazani za 8. i 29. septembar. To treba da bude prilika da se razmotri mogućnost kolektivnih tužbi protiv nemačkog proizvođača.

Po pisanju lista “Die Welt”, Volkswagen je prekršio pravila zaštite potrošača u 20 zemalja EU.

“Ta kompanija je sada, posle SAD, suočena s pretnjom da će i u EU morati da isplati milijarde evra kazni i naknada štete”, navodi list.

Nemačka grupa koja je vlasnik 12 marki vozila, uključujući Volkswagen, Audi, Porsche, Seat i Škodu, pristala je da plati 15 milijardi dolara u SAD da bi izmirila samo deo sudskih potraživanja u vezi sa “Dieselgate”.

VW se uz to obavezao da od vlasnika u SAD otkupi 480.000 automobila s dizel-motorima od 2.000 kubika, opremljenih softverom za prevaru pri merenju zagađenja, ili da ih popravkom uskladi sa standardima. Njihovi vlasnici će takođe dobiti nadoknadu do 10.000 dolara po automobilu, u zavisnosti od modela.

U Evropi, gde se ne očekuje da VW finansijski obešteti svoje kupce, nezadovoljstvo jača zbog nejednakog tretmana američkih i evropskih potrošača.

Izvor:Beta
Previous Azijske berze: Indeksi blago skočili
Next Evropske berze: Cene akcija na najvišem nivou u poslednja tri meseca

You might also like

Banke i finansije

Crna Gora: Strane banke uložile 866 miliona

Ulaganje stranih banaka u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosilo je 866 miliona ili 21 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazalo je novo istraživanje Bečke inicijative.

Kompanije

Domaći sajt AskGamblers prodat za 15 miliona evra

Verovatno najveća akvizicija jedne domaće tehnološke kompanije, sajt AskGamblers prodat je za 15 miliona evra malteškoj kompaniji Catena Media.

Najvažnije vesti

Top 10 najvrednijih automobilskih brendova na svetu

Najnovija studija kompanije Millward Brown pokazuje da Toyota nastavlja višegodišnju dominaciju među velikim svetskim markama automobila, uz blagi pad vrednosti.