Azijske berze: Indeksi blago skočili

Azijske berze: Indeksi blago skočili

Na azijskim berzama indeksi su blago ojačali u utorak, dok investitori čekaju zaključke sa zasedanja australijske centralne banke, procenjujući da ona zasad neće menjati dosadašnju monetarnu politiku, barem dok se ne vide sleći potezi američkog Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio je u plusu 0,3 odsto. Istovremeno, tokijski Nikkei ojačao je 0,2 odsto.

Australijski berzanski indeks kliznuo je 0,3 odsto. Ekonomisti procenjuju da će australijska centralna banka ostaviti kamatne stope bez promena na svom zasedanju tokom dana, tim više što su poslednjih dana objavljeni solidni pokazatelji za tamošnju ekonomiju.

Uz provedeno popuštanje monetarne politike u maju i avgustu, tržišni učesnici procenjuju da će centralna banka verovatno pričekati na nove pokazatelje pre neko odluči jesu li potrebni novi monetarni podticaji.

“Australijska centrala banka verovatno neće objaviti ništa zbog čega bi investitori morali menjati svoje makroekonomske procene. Verovatno će pričekati zaključke sa sastanka Feda kasnije tokom meseca i najnovije podatke o inflaciji pre nego se odluči preduzeti novi korak”, smatra Ric Spoones, tržišni analitičar pri CMC Marketsu.

Na evropskim berzama cene akcija u ponedeljak su dostigle najviše nivoe u zadnjih osam meseci. Londonski Ftse završio je trgovanje u minusu za 0,22 odsto, na 6.879 bodova, frankfurtski DAX za 0,11 odsto, na 10.672 boda, a pariski CAC za 0,02 odsto, na 4.541 bod.

Wall Street nije radio u ponedeljak zbog praznika rada.

foto: businessinsider.com

foto: businessinsider.com

Jen i funta u blagom plusu

Na deviznim tržištima kurs jena ojačao je zahvaljujući iskazanoj spremnosti japanskog guvernera Haruhika Kurode u ponedeljak da dodatno olabavi monetarnu politiku.

U svom govoru na jednom seminaru, međutim, Kuroda je nasluto da je svestan kako bi negativne kamatne stope mogle narušiti poverenje u japanski bankarski sastav, što je za analitičare znak da centralna japanska banka sve svesnija rastućih troškova monetarnih podsticaja.

Nakon što se u ponedeljak spustio 0,6 odsto prema dolaru, jutros je kurs jena poskupeo za 0,1 odsto, na 103,52 jena za dolar.

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je 0,1 odsto, na 95.731 bod.

A nakon što je u ponedeljak dostigao najviši nivo prema dolaru u sedam nedelja, kurs funte jutros je dodatno ojačao, za 0,1 odsto, na 1,3314 dolara. Britanska valuta poduprta je solidnim aktivnostima svog dominantnog uslužnog sektora.

Kurs evra stagnirao je prema dolaru na 1,1154 dolara.

“Evropska tržišta započinju dan s podatkom o narudžbinama nemačkih fabrika. Očekuje se njihov mali rast nakon blagog pada u mesecu ranije. Dobre brojke vezane uz fabričke narudžbine mogle bi ojačati kurs evra”, smatra Marshal Gittler, analitičar iz investicijskog društva FXPrimus.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Proizvodnja gasa u Elemiru veća 10 odsto, smanjena emisija CO2
Next EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

You might also like

Tema dana

Dolar ojačao, cena zlata pala 1,7 odsto za nedelju dana

Vrednost američkog dolara porasla je drugu nedelju zaredom podstaknuta obnovljenim nadama investitora da bi Federalne rezerve mogle povećati kamatne stope u dva navrata.

Berza

Wall Street: Oprez zbog poruka Feda

U osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, što je najviše posledica zabrinutosti ulagača da bi američka centralna banka uskoro mogla povećati ključne kamatne stope.

Berza

Dinar bez oscilacija, srednji kurs 118,2665

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,2665 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.