Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača su znatno jeftiniji u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije nego u Srbiji, a razlog tome je visoka cena zakupa lokala i brojni nameti u našoj zemlji.

Ko je putovao van zemlje mogao je i lično da se uveri da isti proizvod, isti model, isti dezen, ista boja, pa čak i broj u inostranstvu možemo pazariti za mnogo manje nego u Srbiji.

Iako je prosečna plata od oko 380 evra u Srbiji duplo niža nego u Hrvatskoj, ili dva i po puta manja od one u Sloveniji, odnosno stotinak evra niža od one u Bugarskoj, izgleda da najskuplje prolazimo.

Identična ženska bluza u Beogradu i Ljubljani košta gotovo isto, oko 50 evra, plaćamo je dva i po puta više od Bugara i jedan i po put više od Hrvata, a to ne treba da čudi jer je zakup lokala u tržnim centrima najskuplji u Srbiji, a najam lokala u prometnim ulicama čak trostruko skuplji nego, primera radi, u Sloveniji.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Manjak tržnih centara, a višak nameta

Nebojša Nešovanović, nacionalni direktor JLL, kaže da Beograd i Srbija imaju manje tržnih centara nego glavni gradovi i zemlje u regionu.

„Rešenje je u izgradnji novog maloprodajnog prostora i šoping zona kako bi se došlo do jeftinijih cena zakupnina. Samim tim bi roba u tržnim centrima postala jeftinija.“

Očekujemo da u narednih dvanaest meseci u Srbiji krene izgradnja maloprodajnih objekata vrednih milijardu evra, kaže Nešovanović.

Na cenu utiču i propisi. U celom regionu, osim u Srbiji i Bosni i Hercegovini, urađena je njihova reforma u trgovini. U Evropi, na primer, cena komunalnih usluga za firme i građane je izjednačena.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je prosečan trgovac u Srbiji prinuđen da između 45 i 55 različitih nameta ugradi u trgovačku maržu, za razliku od svojih kolega trgovaca u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj koji imaju između 12 i 22 nameta.

„Najkonkretnija razlika jeste što svaki privredni subjekat ovde još uvek plaća skuplje vodu, gas, parking – u odnosu na građane dva ili tri puta“, ističe Rajić.

Visoke cene u Srbiji i ne čude ako uzmemo u obzir da Beograd na 1.700.000 stanovnika ima samo četiri moderna tržna centra što je četiri puta manje od optimalnog broja.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Građanima od danas isplata dividendi od akcije Aerodroma
Next Raste cena nafte, Rusija i Saudijska Arabija dogovorile strateško partnerstvo u oblasti energetike

You might also like

Društvo

Sve više Britanaca postaju nemački državljani

Broj Britanaca koji su postali nemački državljani porastao je 361 posto u 2016. godini.

Društvo

NSZ: 2,8 milijardi dinara predviđeno za mere zapošljavanja

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje rečeno je da je akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno da za aktivne mere zapošljavanja bude izdvojeno 2,8 milijardi dinara

Društvo

Vojvođanski paori zahtevaju veću cenu žita

Liga paora Vojvodine apelovala je na Ministarstvo poljoprivrede da učini sve što može kako bi se podigla cena žita.