Samit G20: Na dnevnom redu oporavak svetske privrede , međunarodni terorizam, rat u Siriji

Samit G20: Na dnevnom redu oporavak svetske privrede , međunarodni terorizam, rat u Siriji

Lideri Grupe 20 najvećih svetskih privrednih sila danas završavaju dvodnevni samit u kineskom grandu Handžuu na kojem su glavne teme oporavak svetske privrede i međunarodni trgovinski odnosi, ali i međunarodni terorizam, klilmatske promene i rat u Siriji.

Kineski predsednik Si Đinping, kao domaćin skupa, izjavio je da treba “izbeći šuplje priče” i doneti “konkretne mere”.

Analitičari su ocenili da Kina želi sebe da prikaže kao moćnu zemlju spremnu da preuzme ulogu na međunarodnoj sceni kao druga svetska privredna sila.

Zemlje G 20, koje predstavljaju oko 85 odsto globalnog bogatsva i dve trećine svetske populacije, danas treba da prevaziđu nesuglasice o klimatskim promenama, ratu u Siriji i međunarodnoj trgovini.

Uoči početka dvodnevnog ekonomskog samita u Hangdžuu, predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Điping, potpisali su Pariski sporazum o klimi.

Američki zvaničnici žele da na dnevni red stave pitanje kineskog industrijskog viška i druge teške teme. Vašington je nametnuo uvozne namete, posebno na kineski čelik, kako bi nadoknadili navodne kineske nekorektne subvencije.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, obavezala se da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine.

Predviđeno je da se posle ceremonije završetka samita danas novinarima obrate predsednici SAD Baraka Obama, Rusije Vladimir Putin i Francuske Fransoa Oland.

Izvor:Beta
Previous Srbija: Naplata poreza veća za 70,4 milijarde dinara
Next Uber dobija konkurenciju u Google-u

You might also like

Nekretnine

Rok za uplatu četvrte rate poreza na imovinu 14. novembar

Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal poreza na imovinu za 2017. godinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je 14. novembar, saopšteno je iz Sekretarijata za javne prihode.

Makroekonomija

Aleksandar Vučić: 2018. biće jedna od presudnih godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras građanima Srbije Novu godinu u kojoj će, kako kaže, biti dosta izazova, ali i prilika da se uz marljiv rad popravi standard građana

Kompanije

RWE: Rast u prvom kvartalu najavljuje bolju godinu

Nemački energetski div RWE potvrdio je optimističnu prognozu za 2017. godinu, izvestivši o dobrom početku godine zahvaljujući svojoj kompaniji Inogy u sektoru obnovljivih izvora energije.