Azijske berze: Manji skok indeksa

Azijske berze: Manji skok indeksa

Na azijskim berzama nedelja je počela rastom cena akcija, jer su slabiji od očekivanja podaci o zapošljavanju u SAD-u za avgust naterali investitore da smanje svoja očekivanja o podizanju kamatnih stopa u SAD-u već u septembru, dok su kurs dolara i cene nafte pali.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u ponedeljak je oko 7,30 sati bio u plusu 1,4 odsto.

Japanski Nikkei istovremeno je porastao 1,1 odsto, na najviši nivo u zadnja tri meseca.

Američka vlada objavila je u petak da su kompanije u avgustu otvorile neto 151.000 novih radnih mesta, nakon 275 hiljada u julu. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u avgustu se zadržala na 4,9 odsto.

Ekonomisti su procenjivali da će u avgustu biti otvoreno oko 180 hiljada novih radnih mesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 odsto.

Cene akcija na Wall Streetu u petak su zbog toga ojačale 0,2 odsto, jer su investitori smanjili očekivanja od Fedova podizanja kamatnih stopa već u septembru.

Analitičari su ipak oprezni.

“Nije bitno što tržišta misle da je dobar podatak, neto što o tome misli Fed”, kaže valutni strateg Mitsuo Imaizumi, pri Daiwa Securitiesu te ističe da je potpredsednik Feda Stanley Fischer prošlog petka izjavio da je američko tržište rada pred punom zaposlenošću.

Predsednik Feda u Richmongu Jeffrey Lacker kazao je ovog petka da se američka ekonomija čini dovoljno snažnom za značajno više kamatne stope.

Strateg u BNY Mellonu Marvin Loh očekuje da će se Fed suzdržati od podizanja kamatnih stopa do decembra, kada će imati više izveštaja o stanju na tržištu rada.

Investitori sada procenjuju šanse od podizanja kamatnih stopa u SAD-u već u septembru na 20 odsto, a do kraja godine na visokih 60 odsto.

Tržišta prate i vesti s dvodnevnog samita čelnika grupe G20 u Kini. Kineski predsednik Xi Jinping kazao je u nedelju da globalnoj ekonomiji preti rastući protekcionizam.

Na deviznim tržištima kurs dolara oslabio je 0,3 odsto prema jenu, na 103,66 jena.

berza1

Japanski guverner Haruhiko Kuroda izjavio je u ponedeljak na jednom seminaru da će japanska centralna banka (BoY) razmatrati svoje politike krajem septembra, no da neće odustati od labave monetarne politike.

Odbacio je rastuće zabrinutosti na tržištima da je Banka dostigla svoje limite te istakao da BoY ima prostora za spuštanje kamatne stope dublje u negativno područje, ali je istakao i da takva politika nosi određene rizike.

Kurs evra ojačao je 0,1 odsto, na 1,1164 dolara uoči zasedanja Evropske centralne banke u četvrtak. Većina ekonomista očekuje da će ECB zadržati svoju ekspanzivnu monetarnu politiku a neki veruju da bi ECB mogao čak i proširiti svoj program kupovine obveznica.

Nakon skoka za 3 posto, barel jutros pojeftinio 0,6 odsto

Cena barela nafte blago je pala u ponedeljak na svetskim tržištima – barel u Londonu pojeftinio je jutros 0,6 odsto na 46,55 dolara za barel, a na američkom za 0,6 odsto na 44,16 dolara.

Na oba tržišta barel nafte u petak je poskupeo 3 odsto, nakon što je kurs dolara oslabio zbog najnovijeg podatka o zapošljavanju u SAD-u, čime je nafta postala jeftinija za investitore koji imaju druge valute.

No, na prošle nedelje cena barela u Londonu pala je 6 odsto, što je njen najveći pad u zadnjih pet nedelja, a na američkoj gotovo 7 odsto, što je njen najveći pad u zadnjih sedam nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Manji skok inflacije usled poskupljenja struje
Next Pokrenut predstečajni postupak u šećerani TE-TO

You might also like

Berza

Dinar bez promene prema evru, porastao u odnosu na dolar

Vrednost srpske prema zajedničkoj evropskoj valuti neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,2741 dinara za evro.

Berza

Dinar oslabio, evro danas 120,17

Dinar je danas oslabio 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1784 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Tema dana

Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Vrednost zajedničke evropske valute porasla je u ponedeljak na međunarodnim deviznim tržištima 0,46 odsto, na 1,1504 dolara, po prvi put od avgusta prošle godine.