Evropske berze na najvišim nivoima u pet meseci, skok cena nafte, evro pojeftinio

Evropske berze na najvišim nivoima u pet meseci, skok cena nafte, evro pojeftinio

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zatvorili trgovanje na najvišim nivoima u poslednjih skoro pet meseci, nakon objavljivanja izveštaja sa američkog tržišta rada.

Indeks berze u Londonu FTSE 100 ojačao je 2,20 odsto, na 6.894,60 poena. Nemački DAX zatvorio je trgovanje sa dobitkom 1,42 odsto, na 10.683,82 poena, dok je francuski CAC40 porastao 2,31 odsto, na 4.542,17 poena.

Indeks berze u Milanu FTSE MIB porastao je 1,54 odsto, na 17.183,90 poena, dok je vrednost španskog indeksa, IBEX35, porasla za 1,67 odsto, na 8.908,90 poena.

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama naglo je usporio u avgustu, pokazuju danas objavljeni podaci američkog Ministarstva rada. Prošlog je meseca otvoreno 151.000 radnih mesta, dok su analitičari očekivali 175.000. To je, takođe, znatno manje od julskih 275.000.

Nezaposlenost je ostala nepromenjena, na stabilnih 4,9 odsto. Analitičari su očekivali pad nezaposlenosti na 4,8 odsto.

Analitičari su pre izveštaja ministarstva rada SAD ocenjivali da bi dobri rezultati mogli povećati šansu da Federalne rezerve ovog meseca podignu referentnu kamatnu stopu, ali bi sada moglo da se desi da takav potez Fed odloži za par meseci.

“Izveštaj o zapošljavanju je dovoljno dobar da podrži berze, ali nije dovoljno dobar da podstakne Fed da u septembru poveća kamate“, smatra Kate Warne, koja je investicioni strateg u firmi “Edward Jones”

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Berze su podršku dobile i iz skoka cena nafte. Cena “brent” nafte porasla je 3,10 odsto, na 46,86 dolara za barel, dok je američka WTI skuplja 3,13 odsto, i barelom se trguje za 44,51 dolara.

Cene nafte su porasle nakon slabijih od očekivanja podataka o zapošljavanju u SAD i umanjenih šansi da će Fed povećati kamate u ovoj godini. Povećanje kamatnih stopa obično diže cenu dolara, a robu koja se iskazuje u američkoj valuti, poput nafte, čini skupljom za imaoce drugih valuta, što smanjuje tražnju. Danas je dolar, u korpi šest vodećih svetskih valuta oslabio 0,2 odsto.

Dodatnu podršku cenama nafte pružio je danas ruski predsednik pozivom OPEC-u da na sastanku krajem ovog meseca kojem će prisustvovati i Rusija, dogovore zamrzavanje nivoa proizvodnje, rekavši da bi to bila “ispravna odluka za svetsku ekonomiju”.

Na valutnim tržištima evro nije iskoristio slabost američke valute. Naprotiv, oslabio je dodatnih 0,34 odsto, na 1.1159 dolara. Na nedeljnom nivou evropska je valuta prema američkoj u minusu 0,79 odsto.

Cena žutog plemenitog metala se malo oporavila. Uncom zlata se trguje po ceni od 1.322,92 dolara, što je za 0,69 odsto viša cena u odnosu na prethodno zatvaranje. U odnosu na prošli petak cena zlata je pala 0,57 odsto, dok je na mesečnom nivo zlato pojeftinilo 3,25 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Vlada Uzbekistana potvrdila smrt predsednika Islama Karimova
Next MMF: Rast BDP-a u Srbiji 2,5 odsto do kraja godine

You might also like

Tema dana

Kompanija Avast će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada

Češki proizvođač antivirusnog softvera “Avast” potvrdio je nameru da uvrsti akcije na Londonskoj berzi što će biti najveća tehnološka inicijalna ponuda akcija na tom tržištu u njegovoj istoriji.

Berza

Azijske berze pale, dolar pred nedeljnim gubitkom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale jer su ulagači odlučili povući zaradu s tržišta nakon znatnog rasta prethodnih dana, dok je kurs dolara pred nedeljnim gubitkom.

Berza

AIK banka isključena iz indeksne korpe Belex15

Indeksni komitet Beogradske berze doneo je odluku da se akcije AIK banke isključe iz indeksne korpe nakon što je većinski vlasnik ove kompanije stekao preko 98 odsto od ukupnog broja