Zapadne sile traže uvođenje sankcija Damasku

Zapadne sile traže uvođenje sankcija Damasku

Velika Britanija i Francuska pozvale su juče Ujedinjene nacije da uvedu sankcije Siriji nakon što je istraga UN utvrdila da je sirijski režim izvodio hemijskim oružjem.

Britanski i francuski ambasadori okarakterisali su upotrebu hemijskog oružja protiv civila kao ratni zločin i zločin protiv čovečnosti, prenosi AFP.

Američka ambasadorka Samanta Pauer nije precizirala koje mere će biti preduzete, ali je pozvala Savet bezbednosti da deluje brzo kako bi odgovorni za upotrebu hemijskog oružja “platili”.

Istraga Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pokazala je prošle nedelje da su sirijske snage za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji koristili hemijsko oružje.

“Političko rješenje”

Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Marc Ayrault pozvao je ranije ove sedmice Rusiju da osudi sirijski režim zbog upotrebe hemijskog oružja, a pre zasjedanja Saveta bezbednosti UN-a o ovoj temi.

“Pre nekoliko dana razgovarao sam s našim kolegom [ruskim ministrom spoljnih poslova] Sergejem Lavrovom i zaključili smo da nema drugog rešenja za sirijski sukob do političkog”, rekao je Ayrault novinarima tokom boravka u Nemačkoj.

“Za to su potrebni transparentnost i jasni stavovi. Ne vidim zašto danas ne bismo osudili upotrebu hemijskog oružja”, dodao je.

Međutim, Moskva sve do sada nije htjela osuditi svog saveznika, istaknuvši da mora proučiti “veoma zamršene” dokumente i upozorivši na “prenagle zaključke”.

Rusija može u načelu uložiti veto na svaku inicijativu Saveta bezbednosti UN-a u sankcionisanju svog sirijskog saveznika, kao što je učinila već nekoliko puta od početka sirijskog rata 2011. godine.

Rusija: Nema dokaza

Rusija je pre objavljivanja izvještaja tvrdila da nema službenih dokaza o odgovornosti Damaska.

Rusija je u utorak izrazila sumnju u zaključke UN-ova izveštaja u kojemu se njezinog sirijskog saveznika optužuje za hemijske napade.

Istražitelji su pronašli “oružje kojim je zločin počinjen”, ali “na njemu nema otisaka”, rekao je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin novinarima nakon zasedanja Saveta bezbednosti UN-a iza zatvorenih vrata posvećene raspravi o tom izveštaju podnesenom prošle sedmice.

“Postoji još određeni broj pitanja koja se moraju pojasniti pre nego prihvatimo zaključke izvještaja”, ocenio je, kako prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama koje traži Zapad, istaknuo je da se u izveštaju ne govori o “osobama koje treba sankcionisati, nema imena, pojedinosti, otisaka…”

Spomenuo je mogućnost “produženja i proširenja mandata” istražne komisije nazvane Joint Investigative Mechanisme.

Damask odbija izveštaj

Zaključke je odbio i sirijski ambasador pri UN-u Bashar Ja’afari, rekavši da im “u cjelosti nedostaju materijalni dokazi [koji bi potvrdili] da je upotrijebljen plin hlor, bez obzira na prikupljene uzorke i na medicinske izvještaje”.

Sirijska Vlada upozorava da je riječ o “manipulaciji u političke svrhe”, ali ocjenjuje da treba nastaviti istragu o navodnim slučajevima hemijskog napada spomenutim u izvještaju.

Izvor:Al Jazeera
Previous Referendum u Republici Srpskoj: U četvrtak sastanak Nikolića i Vučića sa liderima Srba u BiH i RS
Next Zbog dugova daju ugalj u bescenje

You might also like

Geopolitika

Direktor CIA: Od suštinske važnosti da SAD i Rusija poboljšaju odnose

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan je izjavio da je od suštinske važnosti za globalnu stabilnost da Sjedinjene Države i Rusija poboljšaju odnose.

Geopolitika

Jemen: Samoubilački napad na kamp za obuku vojske u Adenu, poginulo najmanje 45 ljudi

U samoubilačkom napadu u kampu za obuku vojske u Adenu, drugom po veličini gradu u Jemenu, poginulo je najmanje 45 ljudi, a 60 je ranjeno, saopštili su danas Lekari bez

Geopolitika

Izrael smanjuje diplomatske kontakte sa državama koje su glasale za rezoluciju UN o jevrejskim naseljima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja