Vuk Jeremić u najužem krugu za generalnog sekretara UN

Vuk Jeremić u najužem krugu za generalnog sekretara UN

Kandidat Srbije Vuk Jeremić treći je u trećoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara UN koji je održan sinoć u sedištu svetske organizacije u Njujorku, a bivši premijer Portugala Antonio Gutereš zadržao je prvo mesto, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Gutereš je bio ispred slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, a na trećem mestu sa jednakim brojem glasova direktorka Uneska, Bugarka Irina Bokova i Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić već je reagovao na tviteru i napisao “Zahvalan sam na ohrabrenju da nastavim u četvrtu rundu izbora za generalnog sekretara UN”.

U drugoj rundi glasanja Vuk Jeremić bio je na visokoj drugoj poziciji dok je Lajčak bio pretposlednji.

Prema rezultatima sinoćnjeg glasanja objavljenim na Tviteru, Gutereš je dobio 11 ohrabrujućih glasova, tri obeshrabrujuća i jedan neopredeljen. Lajčak devet ohrabrujućih, pet obeshrabrujućih i jedan neopredeljen, dok su Bokova i Jeremić dobili po sedam ohrabrujućih, pet obeshrabrujućih i tri neopredeljena glasa.

Broj kandidata smanjen je sa 12 na 10, jer su hrvatski i crnogorski kandidati, Vesna Pusić i Igor Lukšić, odustali.

Izvor:Beta
Previous Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse
Next Vrtić u Srbiji postao luksuz

You might also like

Najvažnije vesti

Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Cene akcija na američkim berzama u ovoj su nedelji zabeležile najveći pad od novembra meseca, kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD.

Društvo

Putin dolazi na jesen u Srbiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin će na jesen doći u Srbiji, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je Rusija spremna da učestvuje, ukoliko bi došlo do širenja

Tema dana

Dodik o američkim sankcijama: Bitno je da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sankcije koje su mu uvedene nisu sankcije Sjedinjenih Američkih Država, već odlazeće američke administracije, koja je poražena na novembarskim izborima.