Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

Lavrov i Kerry o konkretnim akcijama u Siriji

U telefonskom razgovoru ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerrija razmatrane su opcije konkretnih akcija protiv terorista u Siriji.

“Razgovarali smo o situaciji u Siriji, uključujući Alepo, gde vladine trupe uz pomoć ruske vojske sprovode humanitarne operacije, kao i o izgledima za zajedničke akcije Rusije i SAD u borbi protiv terorista na osnovu ranije postignutih sporazuma”, kazao je Lavrov.

U telefonskom razgovoru, na inicijativu američke snage, dvojica visokih diplomata su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je pozvao SAD da “iskoristi svoj uticaj na Kijev kako bi ih upozorio zbog provokacija i ohrabrio dijalog sa Donbasom”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova i dodaje da je tema razgovora bila i primena svih stavkli Minskog sporazuma, navodi agencija TAS S.

Kerry će se u petak sastati u Ženevi sa Lavrovom radi razgovora o sukobima u Siriji i Ukrajini, najavio je danas njegov portparol, prenosi AFP.

Američki državni sekretar, koji se trenutno nalazi u poseti Nigeriji, izrazio je juče nadu da će se ove nedelje sastati sa Lavrovom, podseća francuska agencija.

Vašington i Moskva su već nedeljama u kontaktu povodom uspostavljanja vojne saradnje u borbi protiv džihadističke grupe Islamske države u Siriji, dodaje francuska agencija.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?
Next Erdogan: Nema opravdanja, SAD da isporuči Gülena

You might also like

Geopolitika

Maratonski razgovor između šefova diplomatije Kerryja i Lavrova

Američki i ruski šefovi diplomatija nisu uspeli da postignu dogovor po pitanju Sirije, iako su razgovori trajali više od 12 sati. Ostalo je još nekoliko pitanja koja treba rešiti pre

Geopolitika

Rusija spremna ustupiti Vašingtonu snimak razgovora između Trampa i Lavrova

Moskva je voljna da američkom Kongresu ustupi snimak razgovora između Trampa i ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova ako to zatraži Bela kuća.

Geopolitika

Rusija i Japan osnivaju zajednički fond za podsticanje investicija

Rusija i Japan dogovorili su osnivanje zajedničkog fonda za podsticanje investicija u ekskluzivnj ekonomskoj zoni, saopštio je zamenik ruskog premijera Jurij Trutnjev.