Ole Hansen: Perspektive zlata zavise od namera centralnih banaka

Ole Hansen: Perspektive zlata zavise od namera centralnih banaka

Cena zlata se ustalila između 1.315 i 1.365 dolara za uncu, a za ozbiljniji oporavak cene biće potrebne značajnije promene na tržištu i to bez obzira na slabiji dolar.

Naime, što je manja vrednost dolara, to je bolja situacija za zlato, a posljednje neslužbene izjave iz američkih Federalnih rezervi tokom prošlog meseca idu na ruku zlatu jer slabi dolar.

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

Foto: Ole Hansen, tradingfloor.com

“Potražnja za ulaganjem novca u robna tržišta ove je godine oživela, ali većina potražnje je bila usmerena na plemenite metale. Ipak, SPDR akcije zlata, kao najveći ETF za zlato, ove su godine zabeležile priliv od više od 13 milijardi dolara, dok su iShares Gold Trust (IAU) na drugom mestu ostvarile 2,8 milijardi dolara – kaže Ole Hansen, direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Saxo banci.

Rezultati u sektoru metala u ovoj godini vrlo su impresivni jer nisu zaostajali ni metali poput srebra i platine koji su nakon referndumske odluke Velike Britanije da napusti EU u junu zabeležili fenomenalan uzlet.

“Međutim, zlato je ključno da bi se održali svi ti plusevi na tržištu metala, a dugoročne perspektive zlata zavise od smera dolara te aktivnostima i namerama centralnih banaka, prvenstveno Federalnih rezervi. Takođe, nakon dva propala pokušaja da preskoči najvišu cenu od 1,375 dolara za uncu iz sredine jula, žuti metal je izložen riziku od nove korekcije – komentariše Hansen, i dodaje da ‘hedge’ fondovi održavaju gotovo rekordne vrednosti u dugim pozicijama u Comex zlatu, a dok osnovna podrška ostaje, ne sme se zaboraviti rizik likvidacije imovine kao što je to bio slučaj u maju kad je došlo do smanjenja od 33 odsto.

Sve u svemu, i dalje traje potražnja za zlatom kao odgovor na nastavljeno smanjenje prinosa iz državnih obveznica širom sveta i velika je verovatnoća da će se takvo stanje nastaviti sve dok centralne banke nastave eksperimentisati s negativnim kamatnim stopama i golemim programima za kupovinu imovine, zaključuju iz danske investicione banke.

Na azijskim tržištima uncom zlata se trguje po ceni  oko 1.353,60 dolara, što je 0,36 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje. U poslednjih mesec dana cena zlata je porasla 1,33 odsto, a od početka godine skoro 28 odsto.

Izvor:SEEBiz
Previous Španija: Porasla cena zakupa stana, prvi put u 8 godina
Next Dinar bez promene prema evru, porastao u odnosu na dolar

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, pri čemu su cene akcija blago porasle, dok se čekaju izveštaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Svetske berze

Skok Wall Streeta na početku nedelje više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju strahova od prebrzog rasta

Svetske berze

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.