Inflacija u evrozoni 0,2 odsto

Inflacija u evrozoni 0,2 odsto

Inflacija u evrozoni porasla je u julu 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je blagi rast u odnosu na 0,1% u junu, saopštila je evropska služba za statistiku Eurostat.

Godišnja stopa inflacije je, međutim, još uvek znatno ispod cilja Evropske centralne banke od nešto ispod 2,0 odsto.

Bazna inflacija, kada se izuzmu kolebljive cene hrane i energenata, stagnirala je na 0,8 odsto u julu, što je jednako preliminarnoj proceni.

Cene energenata su u julu pale za čak 6,7 odsto posle godišnjeg pada iz juna od 6,4 odsto i od 8,1 odsto iz maja, dok su na mesečnom nivou pale za 1,0 odsto, navodi britanska agencija.

Cene usluga, koje čine najveći deo ekonomije evrozone, porasle su u julu na godišnjem nivou za 1,2 odsto.

Manje istočne ekonomije evrozone su nastavile da prednjace u negativnoj godišnjoj stopi inflacije, naročito Bugarska i Hrvatska, gde su cene pale za 1,1 odsto na godišnjem nivou, dok su cene u Slovačkoj pale za 0,9 odsto.

Belgija sa inflacijom od 2,0 odsto, i Švedska sa infalcijom od 1,1 odsto, prednjačile su u rastu cena.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Slabo trgovanje, Bambi jedina milionska realizacija
Next Evropske berze: Prekinut negativni niz, nafta premašila 50 dolara po barelu

You might also like

Makroekonomija

Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Indeks potrošačkih cena, koji je glavni pokazatelj inflacije, u junu je porastao za 1,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Kineska državna kancelarija za statistiku.

Makroekonomija

Rast deviznih rezervi Kine nadmašio očekivanja

Devizne rezerve Kine su u maju porasle četvrti mesec zaredom, pošto su stroge mere kontrole kapitala i slabljenje dolara pomogli ograničavanju odliva deviznih sredstava.

Makroekonomija

Katalonska kriza Špance koštala milijardu evra

Destabilizovane su investicije, iz Katalonije je sedište povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka, hiljade ljudi je ostalo bez posla, pao je turizam.