Wall Street: Najveći pad u telekomunikacionom sektoru

Wall Street: Najveći pad u telekomunikacionom sektoru

Američke akcije završile su u novom padu, dan nakon rekordno visokih nivoa, zbog izjava zvaničnika američkih centralnih rezervi o oštrim dobicima na fjučerse nafte, slabom dolaru i najnovijim podacima o potrošačkim cenama.

S&P 500 indeks SPX, je pao 12 poena, na minus 0.55%, pa je zatvorila sa minusom od 0.6%. U devet od deset sektora manje trgovalo, pa su akcije iz sektora telekomunikacija pale 2 posto. Ove akcije najosetljivije su na promenu kamata, koju su najavili zvaničnici Fed-a.

Jedini sektor na pozitivnoj teritoriji bio je energetski, sa rastom od 0,2 posto na krilima jakih dobitaka fjučersa nafte. Dow Jones Industrial Average DJIA oslabio je 0.45% i zatvorio na 18,552.02, zbog pritisaka pada akcija Johnson & Johnsona za 1.6 posto Verizon Communicationsa za 1.59 posto.

Apple je opao 0,1 posto nakon što su hedž fondovi Georga Sorosa i Davida Einhorna smanjili udele u ovom proizvođaču iPhone uređaja. Home Depot je skliznuo 0,4 posto zbog izveštaja iz drugog kvartala.

Nasdaq Composite Index COMP skliznuo je 0.7 posto na 5,227.11 poena.

Izjave Fed-ovih zvaničnika uplašile ulagače

Pad indeksa izazvale su izjave dvojice zvaničnika Fed-a o mogućem povećanju kamata do kraja godine.

William Dudley, predsednik ogranka Feda u Njujorku, rekao je da je moguće povećanje kamata u septembru, jer bi rast plata i jačanje tržišta rada mogli da podstaknu inflaciju. Komentar Dudleya, koji je večiti zagovornik politike i bliski saradnik predsedavajuće Fed-a Janet Yellen, uljučuje i neobično upozorenje o niskim povraćajima na obveznice.

Dennis Lockhart, predsednik ogranka u Atlanti, rekao je da je američka ekonomija dovoljno snažna za barem još jedno povećanje kamata do kraja ove godine, a možda i dva. On je kazao da povećanje kamata u septembru nije isključeno, iako su ga trgovci izopštili iz proračuna.

Na oprez ulagača ukazuje i niži obim trgovanja. Na američkim berzama juče se trgovalo sa 5,9 milijardi akcija, dok je prosečan dnevni obim u poslednjih dvadesetak dana iznosio 6,4 milijardi.

Makro podaci u julu

Juče objavljen julski izveštaj o skoro potrošačkim cenama u SAD, nakon dva meseca blagog pomeranja od 0,2 odsto, izazvao je špekulacije da je mala verovatnoća da će Fed ove godine povećavati kamate. Nakon toga je dolar oslabio, da bi se oporavio nakon izjava američkih zvaničnika, Dudleya i Lockharta.

Tržište nekretnina je poskočilo na drugi ovogodišnji maksimum, a industrijska proizvodnja u julu je ostvarila najveći dobitak u poslednjih dvadeset meseci.

U kontekstu Dudleyevog i Williamsovog komentara, deluje kao da se “zvaničnici Fed-a trude da obaveste tržište da je podizanje kamata u septembru i dalje moguće, ali trgovci ne veruju”, kaže Nick Burwell, portfolio menadžer u Cabot Wealth Managementu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Azijske berze: Suzdržana trgovina zbog pomešanih signala
Next AIK banka deli dividendu iz neraspoređene dobiti

You might also like

Svetske berze

Nafta u mesec dana pojeftinila 15 odsto

Cena sirove nafte na robnim berzama spustila se za oko 15% u poslednjih mesec dana kao posledica zabrinutosti tržišnih učesnika da će rastuća globalna ponuda nadmašiti uticaj smanjenja proizvodnje koji su

Berza

Azijske berze pale, evro snažan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija skliznule s najviših nivoa u 10 godina zbog slabosti kineskog i južnokorejskog tržišta, dok sekurs evra prema dolaru čvrsto drži na najvišim nivoima u dva meseca.

Berza

Vitalik Buterin: Jeste li spremni da ostanete na nuli?

Virtuelne valute su i dalje nova klasa u svetu imovine i mogle bi drastično da padnu u bilo kom trenutku, rekao je osnivač etheruma Vitalik Buterin.