“Specijalni status” za veliku Britaniju u Evropskoj uniji

“Specijalni status” za veliku Britaniju u Evropskoj uniji

Nemački ministar za evropska pitanja Michael Roth izjavio je danas da postoji mogućnost da Britanija dobije “specijalni status” u odnosima sa Evropskom unijom, uz napomenu da London treba da počne sa procesom izlaska iz bloka do kraja godine.

Ova izjava usledila je nakon pisanja britanskih medija da proces istupanja “može da počne i pred kraj sledeće godine”.

Nemački ministar za evropska pitanja rekao je da Velika Britanija treba da bude spremna za pregovore početkom 2017. godine.

“Period do kraja godine trebalo bi zaista da bude dovoljan da se pripremimo i prilagodimo novonastaloj situaciji”, izjavio je Roth, dodajući da nije potreban nikakav dodatni politički pritisak, jer ekonomski pritisak iz same Britanije je dovoljan.

“U interesu je Britanaca i njihove ekonomije da znaju kako će nastaviti s poslovanjem kada Britanije izađe iz EU”, rekao je Roth, naglasivši da je “slobodan protok kapitala, ljudi i usluga, sloboda zapošljavanja, pravo EU i oko toga nema pregovora”.

Izvor:Agencije
Previous Vučić i Bajden o odnosima SAD i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i situaciji na Balkanu
Next Dinar stabilan, NBS kupila 30 miliona evra

You might also like

Geopolitika

Rusija: U Idlibu pogođeno skladište sa hemijskim oružjem; Sirijski pobunjenici pozvali na osvetu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je grad u provinciji Idlib “bio izložen otrovnim sredstvima”, kada je u vazdušnim napadima pogođen arsenal oružja koji je u rukama pobunjenika.

Geopolitika

Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše “centar vere sunitskim muslimana”

Petonedeljna ofanziva za oslobađanje Faludže od militanata Islamske države je okončana. “Grad je u potpunosti oslobođen“, prenose svetske agencije izjavu komandanta operacije za oslobađanje grada Abdul Wahab al-Saidija.

Geopolitika

Evropska unija razmatra tri moguća scenarija u slučaju Brexit-a

Ministar spoljnih poslova Španije José Manuel García-Margallo izjavio je danas da se u Evropskoj uniji razmatraju tri moguća scenarija ukoliko građani Velike Britanije odluče da napuste Uniju na predstojećem referendumu.