Šojgu: Rusije i SAD blizu dogovora o Alepu

Šojgu: Rusije i SAD blizu dogovora o Alepu

Rusija i SAD su blizu dogovora o vojnoj saradnji u Alepu u istoimenoj provinciji na severu Siriji, gde se vode žestoki sukobi između sirijskih i pobunjeničkih snaga, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sada smo u fazi aktivnog pregovaranja s američkim partnerom… U stalnom smo kontaktu s Vašingtonom”, rekao je Šojgu za rusku televiziju i dodao da bi se saradnja sada odnosila samo na Alepo.

Borba za Alepo, koja je jedna od najvećih od početka rata u Sriji 2011. godine od suštinskog je značaja za obe strane, režim i pobunjenike.

Alepo, drugi grad po veličini u Sriji, podeljen je od 2012. godine na četvrti pod kontrolom pobunjenika i sirijskih snaga.

Rusija, koja podržava sirijsku vladu u vojnoj akciji, predložila je uvođenje “humanitarne pauze” svakog dana u trajanju od tri sata da bi bila dostavljenja pomoć stanovništvu. Rusija ipak strahuje da bi pobunjenici tada mogli da se snabdevaju oružjem i drugom opremom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov priznao je danas da bi ta “humanitarna pauza” bila nedovoljna za poboljšavanje opšte situacije u Alepu.

Moskva i Vašington su se u julu dogovorili da povećaju saradnju u Siriji da bi spasili primirje i borili se protiv džihadista, ali konkretni načini saradnje nisu obelodanjeni.

Izvor:Agencije
Previous Wall Street: Indeksi na najvišim nivoima od 1999. godine
Next Alfa Plam: Rast prihoda i pad dobiti u prvih šest meseci

You might also like

Geopolitika

Severna Koreja spremna da prekine nuklearne probe pod uslovom

Šef diplomatije Severne Koreje Ri Su Jong rekao je da je njegova zemlja spremna da prekine nuklearne probe ako SAD obustave godišnje vojne vežbe sa južnim susedom.

Tema dana

SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak dekret kojim se zabranjuje ulazak svim sirijskim izbeglicama u SAD na neodređeno vreme, a na listu se po potrebi mogu dodati i

Geopolitika

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.