Pozitivan cenovni trend nafte, investitori se nadaju stabilizaciji tržišta

Pozitivan cenovni trend nafte, investitori se nadaju stabilizaciji tržišta

Rusije ne odbacuje mogućnost učestvovanja u pregovorima o zamrzavanju nivoa proizvodnje “crnog zlata” kako bi se pronašle odgovarajuće mere koje bi dugoročno rezultirale stabilizacijom situacije na naftnom tržištu, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak. u intervjuu za saudijski dnevni list „Aşark El Avsat “.

„Rusija je spremna da nastavi dijalog sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o stabilizaciji cene nafte, a posmatrači su ukazali da bi zemlje-proizvođači mogle postići dogovor“, rekao je Novak.

Po pitanju pitanju stanja na tržištu i cena, ruski ministar energetike smatra da se ravnoteža na tržištima neće vratiti na stari nivo pre 2017. godine, a barel neće u bliskoj budućnosti dostići nivo od 100 dolara.

Cene nafte na međunarodnim tržištima jutros su u usponu u odnosu na petak. Barelom “brent” nafte trguje se po ceni se 47,11 dolara, što je 0,30 odsto viša cena u odnosu na kraj prošle nedelje, dok je cena američke WTI nafte viša 0,45 odsto, i trenutno košta 44.69 dolara po barelu.

Cene nafte na međunarodnim tržištima krajem prošle nedelje su rasle zahvaljući očekivanjima investitora da će veliki proizvođači preduzeti mere u cilju stabilizacije tržišta.

Proteklih dana OPEC je saopštio da će se ministri 14-članog bloka sastati na marginama energetske konferencije koja će se održati krajem septembra u Alžiru kako bi pokušali dogovoriti moguće mere za stabilizaciju cena nafte.

Izvor:Agencije
Previous Uz pomoć ovog trika možete prodati bilo šta
Next Beogradska berza: Komercijalna u fokusu, pad indeksa

You might also like

Berza

Prošle godine bonusi na Wall Streetu smanjeni na ‘samo’ 146 hiljada dolara

Rekordan prosečan bonus iznosio je 191.360 dolara, a zabeležen je 2006. godine.

Najvažnije vesti

Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže negativan smer nakon podatka da su zalihe u Sjedinjenim Državama dostigle nove rekordne nivoe, čime su ozbiljno ugroženi napori OPEC-a da smanji prekomernu snabdevenost tržišta.

Berza

Evropske berze u plusu, rast akcija bankarskog sektora

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg pada i poruka američke centralne banke.