Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

Resorna ministarstva Srbije i Makedonije u petak su dogovorili u Skoplju što skoriju promenu uredbe i smanjenje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji, rekao je  ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je nakon sastanka Tanjugu rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država.

“Oni će najpre, verujem već tokom iduće nedelje da snize cene i izjednače ih sa našim, odnosno kolika je naša cena toliko će biti i njihova, a dugoročno da bi se olakšao protok roba treba da se potpiše sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata”, objasnio je ministar.

To bi, prema njegovim rečima, lakšalo protok roba.

Ljajić ističe da se nastoji da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

“Makedonija je značajno tržiste za naše proizvođače. Prošle godine imali smo 654 miliona robne razmene, od čega je naš izvoz bio 470 miliona evra”, rekao je ministar.

On je dodao da se i ove godine beleži rast izvoza od 15 odsto, a uvoza iz te zemlje za osam odsto.

Spoljno trgovinska razmena Srbije i Makedonije porasla je ukupno za 13 odsto.

“Ukoliko ove barijere otklonimo i ako se nesmetano odvija trgovina dve zemlje, možemo realtivno brzo doći do milijardu evra spoljno- trgovinske razmene, a preduslov za to je da nemamo ovakve situacije koje ograničavaju protok robe iz jedne i druge zemlje”, rekao je Ljajić.

On je rekao da se nada da se problem može trajno rešiti ako se pridrzavamo protpisanih sporazuma, i ako se potpiše Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata.

Sastanak u Makedoniji je organizovan zbog situacije nastale nakon odluke makedonskih vlasti da povećaju cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice.

Time je faktički zaustavljen izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju.

Ljajić je ranije pozvao nadležne u Vladi Makedonije na razgovor o prevazilaženju problema pre nego što on, kako je tada rekao, “eskalira i naruši robnu razmenu dve zemlje”.

Odlukom makedonskog Ministarstva poljoprivrede, cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za 833 posto.

Izvor:Tanjug
Previous Dolar oslabio prema većini svetskih valuta, funta na novom najnižem nivou prema evru
Next Gujaničić: Štednja nije isplativa kao ranije, kupovina stana bolja investicija

You might also like

Svetske berze

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

Najvažnije vesti

Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

Posle skoro 30 godina, Univerzitet u Kembridžu vraća pismene prijemne ispite. Kandidati koji ove godine budu polagali ovaj pismeni tekst odgovaraće na šarenolika pitanja iz raznih oblasti.

Saobraćaj

Snažan rast dobiti aerodroma Nikola Tesla u prva četiri meseca ove godine

U prva četiri meseca 2017. godine aerodroma Nikola Tesla je ostvario neto dobit od 831,7 miliona dinara, što je za 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila